Home > Nieuws > Historische aanspanningen, jachtpaarden en -honden en bezoek aan Rijksmonument

Historische aanspanningen, jachtpaarden en -honden en bezoek aan Rijksmonument

op september 5 | in Nieuws

Op zaterdag 9 september vinden er op de Rotterdamsche Manège in het kader van het 180-jarig bestaan diverse bijzondere activiteiten plaats. Het Nederlands Kampioenschap van de Vereniging Traditioneel Gerij dat die dag op de Rotterdamsche Manège plaats vindt presenteert prachtige historische aanspanningen waarbij rijtuig, paarden, koetsier en passagiers volledig authentiek zijn. De Soestdijkse jachtvereniging geeft een demonstratie van een slipjacht met paarden en honden. Als rijksmonument is de Rotterdamsche Manège bovendien die dag opengesteld tijdens de Open Monumentendag Rotterdam en vinden er elk uur rondleidingen plaats door het door Van Tijen ontworpen complex. Verder is er de bekendmaking van het manegepaard van het jaar, een Vide Grenier en een Pop Up Store.

“Dagelijks wordt er door onze leden op de Rotterdamsche Manège dressuur gereden, gesprongen, aangespannen gereden, carrousel gereden en zelfs een geheel nieuwe discipline als de cross challenge beoefend,” zegt Arjen Smallegange, voorzitter van de jarige Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’. “Voor deze lustrumbuitendag hebben we voor een aantal heel bijzondere activiteiten gekozen die niet dagelijks overal te zien zijn. Maar die wel met paardrijden te maken hebben natuurlijk! We nodigen bezoekers graag uit om tijdens deze buitendag te komen kijken!”

NK Traditioneel Gerij
Je kunt natuurlijk een rijtuig gaan bekijken in één van de musea. Maar is het niet veel leuker om een rijtuig te zien met het paard ( of de paarden) ervoor en op de bok een koetsier en passagiers die eruit zien of zij zo uit het begin van de vorige eeuw zijn gekomen? Dit jaar zal het NK Traditioneel Gerij plaatsvinden in Rotterdam op en rond de terreinen van het CHIO Rotterdam en de Rotterdamsche Manege met een mooie rit. Naar verwachting nemen 25 tot 30 historische aanspanningen deel.

Slipjacht in de stad

Een meute honden – black and tans – geeft full cry. Ze vinden het scent en volgen het spoor van de slip, vakkundig gelegd door de sliptrekker. De meute wordt op afstand gevolgd door in groene of rode jassen gestoken amazones en ruiters. De kunst voor de ruiters is de honden bij te houden, dwars door bossen en velden, over omgevallen bomen, over hekken, heggen en sloten. Deze slipjacht demonstratie is geen wedstrijd, maar genieten van hondenwerk, de samenwerking tussen mens en dier en de mooie omgeving. Tijdens een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar wordt een reukspoor gevolgd dat vooraf is getrokken. Tijdens deze Buitendag zullen vier ruiters en veertig honden van de Soestdijkse Jachtvereniging het spel van de slipjacht demonstreren.

Open Monumentendag Rotterdam: Boeren, burgers en buitenlui
De Rotterdamsche Manège bestaat dit jaar niet alleen 180 jaar, zij is deze maand ook precies 80 jaar gevestigd in het Rijksmonumentale complex in het Kralingerhout, nu beter bekend als het Kralingse Bos. Het manege gebouw is ontworpen door de beroemde architect Willem van Tijen (1984 – 1974) die veel karakteristieke Rotterdamse gebouwen heeft ontworpen en bekend staat om zijn interesse voor nieuwe materialen en technieken zoals collectieve ruimtes en staalskeletbouw, De binnenrijbaan van het manegegebouw is afgelopen zomer gerenoveerd en in oorspronkelijke staat gebracht. De multifunctionele Grandstand die in 2011 op het terrein in gebruik is genomen is volledig in harmonie met het monumentale gebouw ontworpen. Het thema van de Open Monumentendag Rotterdam: Boeren, burgers & buitenlui, sluit dit jaar voortreffelijk aan bij de activiteiten op deze lustrum buitendag. Overigens is het ook op zondag 10 september Open Monumentendag op de Rotterdamsche Manège.

Praktische informatie voor bezoekers
De toegang tot de buitendag van de Rotterdamsche Manege aan de Kralinsgeweg 120 is gratis. De Grandstand heeft voldoende zitplaatsen. Er is beperkte parkeergelegenheid, let goed op waar in het Kralingse Bos wel en niet geparkeerd mag worden. Meer informatie op www.jockeyclub.nl

 

Programma

 •  NK Traditioneel Gerij09.00 – 11.00 uur    Keuring van de aanspanningen op het terrein.

  11.00 – 13.00 uur    Rit met van de Manège, door het Kralingse Bos en via Nieuw Terbregge naar het Lage en Hoge Bergse Bos.

  13.00 – 14.00 uur    Lunchstop op de parkeerplaats Konijnenplaats in het Lage Bergse Bos. De lunch wordt verzorgd door de Co-club van de Rotterdamsche Manège

  14.00 – 16.00 uur.   Terug langs de Rotte naar het Kralingse Bos en de Manège.

  16.00 – 17.00 uur    Presentatie en prijsuitreiking op het terrein van de Rotterdamsche Manège.

 • Slipjacht demonstratieVan 13.45 tot 14.30 uur is er op het terrein van de Manège een demonstratie van de meute van de Soestdijkse Jacht Vereniging.

  Tijdens de demo is er een moment dat kinderen in de ring kunnen komen en de honden van dichtbij kunnen bekijken.  Daarna verlaten de jachtruiters met de honden de ring en wordt er een slipspoor getrokken. Daarna komen ze de ring weer in en gaan de honden luidkeels het spoor volgen. Ze mogen even uitrazen, daarna krijgen ze als beloning een koeienpens.

 • Elk uur rondleidingen door het rijksmonumentale complex
 • Hele dag: Vide Grenier en Pop Up Store
Pin It

gerelateerd artikelen

Reacties zijn gesloten.

« »