Home > Nieuws > Kans op Droes op de Rotterdamsche Manège

Kans op Droes op de Rotterdamsche Manège

op februari 13 | in Nieuws, Overig nieuws

Een paard op de Rotterdamsche Manège is sinds begin januari niet fit en had verhoging. De dierenarts kwam met grote regelmaat het paard behandelen en heeft verschillende onderzoeken bij het paard afgenomen. Hierbij werd geen Droes geconstateerd en de antibiotica sloeg aan. Afgelopen zaterdag kwam de koorts weer terug en is het paard wederom weggebracht naar een kliniek. Daar werd bij nieuw onderzoek Droes geconstateerd.  Het is wachten op het openbarsten van de lymfeknopen en de genezing daarna. Het paard is naar een geïsoleerde stal gebracht buiten het terrein om zo verdere besmetting te voorkomen. Het paard is af en aan besmettelijk geweest, de dierenartsen denken dat het paard weinig gespreid heeft vanwege de antibiotica.

Na overleg met dierenartsen van verschillende klinieken adviseren wij het volgende:

 1. De lessen gaan door.
 2. Paarden van buitenaf mogen tot en met 6 maart 2018 het terrein niet betreden.
 3. 2 x daags alle paarden temperaturen en bij twijfel(koorts of anders) paarden isoleren en dierenarts bellen.
 4. Wij adviseren om het terrein niet te verlaten om verdere besmetting in de regio te voorkomen. Indien paarden het terrein toch verlaten adviseren wij u om vooraf te temperaturen en bij verhoging niet te vertrekken. En volg onderstaande maatregelen op.

Dit advies is gebaseerd op de kennis dat bij droes altijd eerst koorts optreedt en er dan pas sprake is van (besmettelijke)uitscheiding van bacteriën. Bij een paard dat dat op wedstijd gaat zonder koorts en ’s middags weer terugkeert kan er nauwelijks besmetting plaatsvinden.

 

Maatregelen ter preventie en om nieuwe gevallen vroegtijdig op te kunnen sporen:

 • De manegepaarden worden 2x daags getemperatuurd. Verzoek aan de pensionpaardeigenaren dit ook te doen.
 • Advies van de dierenarts is om de kleren te wassen en schoeisel te reinigen met chloor na bezoek aan de manege.
 • Verzoek om de handen te wassen na het contact met het paard en andere paarden niet aan te raken.
 • Oproep aan iedereen die elders stallen bezoekt of anderszins contact heeft met paarden zich uitsluitend na wassen en met schone kleding op stal te komen.
 • Noodzakelijk bezoek aan dierenarts of andere externe locaties verzoeken wij eerst bespreken met de stalmanager of instructie.

Wij hopen op een spoedig herstel van het zieke paard. Het bestuur, personeel en de eigenaar hebben er alles aan gedaan om de bron van de koorts zo spoedig mogelijk op te sporen.

Met dank voor uw begrip en medewerking. Wij vertrouwen u voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten wij niet volledig zijn geweest dan rekenen wij op uw begrip gezien de acute situatie.

 

Voor vragen kunt u terecht bij administratie@jockeyclub.nl

 

Veelgestelde vragen:

 

 1. Gaan de lessen door? Ja
 2. Hoe gaat het nu met het besmette paard? Met het paard gaat het naar omstandigheden goed. De koorts is weg, heeft ook geen opengebroken abcessen. Het paard staat niet meer op de Rotterdamsche Manège en is overgebracht naar een geïsoleerde ruimte om zo verdere besmetting tegen te gaan.
 3. Mogen wij lessen en deelnemen aan wedstrijden op andere stallen? Wij adviseren om het terrein niet te verlaten om verdere besmetting in de regio te voorkomen. Indien paarden het terrein toch verlaten adviseren wij u om vooraf te temperaturen en bij verhoging niet te vertrekken. En volg de maatregelen ter preventie op. Dit advies is gebaseerd op de kennis dat bij droes altijd eerst koorts optreedt en er dan pas sprake is van (besmettelijke)uitscheiding van bacteriën. Een paard dat dat op wedstijd gaat zonder koorts en ’s middags weer terugkeert kan er nauwelijks besmetting plaatsvinden.
 4. Mogen wij als ruiters het bos in? Ja dat mag. De paarden waarop wij rijden zijn in principe gezond. Verzoek om de paarden niet aan mesthopen te laten snuffelen noch aan andere paarden. Wij passeren andere paarden, zoals we altijd doen op gepaste afstand
 5. Kunnen paarden bij elkaar in de kleine of grote paddock? Ja dat mag en kan, de gezonde paarden en pony’s mogen naar buiten. Op stal hebben zij ook “contact” met elkaar door traliehekwerk,tijdens de lessen, op spuitplaatsen e.d.
 6. Hoe besmettelijk is mest? De Droes bacterie kan ook enkele weken overleven in een vieze drinkbak of op andere vochtige plaatsen. Deze weg van verspreiding is echter zeldzamer dan direct van paard naar paard of indirect via handen of emmers.
 7. Is droes besmettelijk voor mensen? De bacterie is dus niet besmettelijk voor de mens maar wel heel vervelend voor het paard.
 8. Komt Droes nu vaker voor? Besmettelijke paardenziekten komen al eeuwen voor. Door het vele reizen met paarden, soms wereldwijd en door allerlei contacten op wedstrijden, keuringen en andere hippische bijeenkomsten kunnen besmettelijke aandoeningen zich nu vaak gemakkelijker verspreiden dan vroeger. Iedere eigenaar heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid.
 9. Wat is de belangrijkste bron van besmetting? De belangrijkste bron van besmetting vormen paarden met droes en met name de paardenwaarbij pus uit de neus vloeit of uit de naar buiten toe opengebroken abcessen. Soms echter vormen verborgen dragers de bron van besmetting. Het besmette paard had geen opengebroken abcessen.
 10. Wat is een drager? Een verborgen drager is een paard dat zelf goed hersteld is van de droes, maar de bacterie nog bij zich draagt. Vaak zitten de bacteriën in de luchtzakken in de vorm van ingedroogde pusklonten (chondroïden). Deze dragers zijn alleen met zekerheid op te sporen door het maken van een röntgenfoto van de luchtzakken en/of een bacteriekweek van een spoeling van de luchtzakken
 11. Wat zijn de eerste symptomen van droes? De eerste symptomen van droes zijn vaak koorts en gebrek aan eetlust. Daarna ontstaan vaak abcessen van de lymfeknopen, deze lymfeknopen zijn een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam.
 12. Kan mijn hoefsmid of fysiotherapeut komen? Als u de behandelaar informeert kan deze komen, hij of zij neemt voorzorgsmaatregelen. Bijvoorbeeld komt als laatste op de dag en gaat dan direct door naar huis.
 13. Ik moet naar de dierenarts voor een enting of controle? Dat kunt u best even uitstellen, de dierenarts kan ook naar u komen. Gaat u alleen voor dringende zaken op pad en informeer uw behandelaar, deze zal u wellicht vragen als laatste de praktijk te bezoeken.
 14. Wat kan ik doen om een besmetting te voorkomen als ik op wedstrijd ga? Het is verstandig op wedstrijden en tijdens buitenritten altijd een eigen emmer te gebruiken voor het drenken en het water direct uit een kraan te halen (niet uit een gemeenschappelijke waterbak). Ook liever niet het eigen paard laten ‘neuzen’ met paarden van andere bedrijven.
 15. Kan en moet ik mijn paard laten inenten? Er is voor droes een levend vaccin geregistreerd (dat wil zeggen een vaccin waarin aangepaste levende bacteriën zitten die een paard wel antistoffen bezorgen, maar niet echt ziek maken). Deze vaccinatie mag vanaf een leeftijd van vier maanden worden gegeven en wordt door de dierenarts in de bovenlip gespoten. Dieren met een verhoogd risico moeten  vervolgens elke drie maanden worden gevaccineerd en dieren met een normaal risico elke zes maanden. Dit maakt deze vorm van bescherming wel kostbaar. De voor- en nadelen van vaccinatie kunnen per situatie het beste met de behandelende dierenarts doorgesproken worden, want hij of zij kent de paarden en bedrijfsomstandigheden het beste.
 16. Is de Rotterdamsche Manège aangifte plichtig? Nee dat zijn wij niet Droes is in Nederland geen aangifte plichtige of bestrijdingsplichtige ziekte en de overheid neemt dan ook geen maatregelen als er ergens droes optreedt. De overheid beschouwt veel besmettelijke paardenziekten, waaronder droes, als de eigen verantwoordelijkheid van de sector.
Pin It

gerelateerd artikelen

Reacties zijn gesloten.

« »