Home > Overig nieuws > Elyon, elf jaar manege paard

Elyon, elf jaar manege paard

op april 25 | in Overig nieuws

Elyon– De Verhevene en Allerhoogste. Ditmaal staan we stil bij het paard Elyon dat als bijvoeglijk naamwoord de algemene betekenis heeft van: hoogste, opper, bovenste. Hij heeft zijn naam tijdens zijn leven waargemaakt. Hij was niet alleen een heel groot paard maar ook de langstlevende bij ons op stal. Op 5 april jl. is Elyon op 28 jarige leeftijd bij ons in alle rust ingeslapen.

Elyon is op vier en een half jarige leeftijd aangekocht in Kalmthout, België door de familie Beemster, die hem eerst mee naar Rotterdam namen. Later is de familie met paard terugverhuisd naar zijn oorspronkelijke stal in België. Als men-, voltige-, dressuur- en springpaard was hij zeer veelzijdig. De lange ritten op de Kalmthoutse heide en later op de Spaanse campo waar hij naar toe verhuisde waren grote geluksmomenten. Vanwege het slechte stalklimaat in Spanje t.a.v. Elyons hoeven, raadde de Nederlandse hoefsmid aan hem terug naar Nederland te verhuizen. Zo kwam hij in 2007 bij ons op stal als manegepaard. De rest is bekend voor velen.

Gedurende het laatste jaar is het paard goed in de gaten gehouden, mede door de dierenartsen. Zo bleek dat hij door de slechte conditie van zijn gebit aan het seniorenvoer moest. Hij kon het ruwvoer niet goed opnemen, dat kwam er steeds met natte plukjes weer uit. De bespiering nam o.a. vanwege de leeftijd af en daarmee trad ook krachtverlies op. De laatste behandeling voor Einschuss ging gepaard met een hartruis, die later wel weer verdween. Wij hoopten op de mogelijkheid om hem in het voorjaar nog op het land te zetten, maar dit is voor Elyon een lastige. Bij zijn eerdere korte vakanties liet hij goed blijken op het voor hem zo welbekende zure toontje dat afscheiding van de kudde geen beste keus was. (Hij moest ’s immers nachts opgehokt worden om bijgevoerd te worden) Wellicht wist hij zich als oud paard goed beschermd door zijn kudde en schatte hij dit op waarde, zoals wij hem altijd op waarde zullen schatten in onze gedachten.

Rust zacht lieve Elyon, grote kanjer! 1990-2018

Elyon, elf jaar manege paard, in beeld

Pin It

gerelateerd artikelen

Reacties zijn gesloten.

« »