Tijdsspanne

Aanvang paardenwissel : vrijdag 17 februari, 5 paarden naar andere box in nieuwe gedeelte oude stal.

Dat zijn de boxen B1 t/m B5 te weten de paarden Bobby Chin,Cicero,Syrah,Zarino en Rockefeller.

Start bouw oude stal: maandag 20 februari start bouw om 7.30 uur – 8.00 uur

Einddatum bouw plafond : In totaal  rond de 7 werkdagen (maandag tot en met vrijdag tot 16.00 uur) met een uitloop van aftimmerwerkzaamheden naar 10 dagen.

Start elektra direct vanaf tijdstip dat Mudde Bouw klaar is : +/- maandag 6 maart gedurende 6 a 7 weken.

 

Werk en werkvolgorde

  • Op de 1e parkeerplaats zal een hoek worden afgezet voor zaagwerkzaamheden. Dit zagen maakt veel lawaai.
  • Via de parkeerplaats worden de plafondplaten op een wagentje naar binnen gereden richting entree oude stal (langs Marion)
  • Start aanbrengen van brandwerende gecoate(stof- en vuilwerende laag) plafondplaten (grijs/groen) te beginnen aan de zijde van de spoelbak in de oude stal. Werkrichting is naar Grandstand.
  • Verwijderen van oude niet functionele branddeur op het einde van deze oude stal.
  • Verwijderen van oude BMI(brand meld installatie), bekabeling en sensoren uit nieuwe gedeelte van de oude stal,hierna te noemen NGO.
  • Starten met aanbrengen kabelgoten en opvolgend BMI + E(elektra) in NGO. Hier zullen aan 2 zijden kabelgoten komen te hangen met led verlichting en brandmeldpunten (bestaande uit sensoren en kastjes)Deze kabelgoten worden met klemmen vastgezet en geeft als zodanig weinig overlast. In 1 rij boxen (rijbaanzijde)zullen voor enkele uren paarden weggenomen moeten worden,omdat de kabelgoot boven hun hoofd komt te hangen.

Vervolgens werkt men richting oude stal om in het tussengedeelte hetzelfde te doen.

  • Aanbrengen BMI in oude stal.
  • “Weetje” : in totaal zullen er 64 punten komen(rookmelders,kastjes en sensoren)
  • Oplevering en instructie

 

Werkwijze plafond= transformatie

Het werk aan het plafond zal voor ons en de paarden het meest belastend zijn. De rest van de werkzaamheden niet of nauwelijks. Van eerdere werkzaamheden aan de kabelgoten en elektra is eerder in de nieuwe stal weinig overlast geweest.

De plafondplaten worden reeds in de fabriek gecoat en ter plekke (buiten) op maat gezaagd  omdat de platen nauw aan moeten sluiten en het plafond niet kaarsrecht is, verder zijn er aftimmeringen van de hooiluiken en aftimmeringen boven de ramen.

De plafondplaten worden geschroefd op de bestaande balkenlaag boven het oude plafond dat dus blijft zitten.

 

Lege box

Om aan het plafond te kunnen werken wordt er in de box een stellage gebouwd. Er wordt steeds aan 2 boxen tegelijk gewerkt op 1 dag. Men probeert dus 2 boxen na 1 dag klaar te hebben.

De boxen moeten veegschoon worden opgeleverd door ons. Dit moet een dag tevoren gebeuren en houdt dus in dat de paarden uit de betreffende boxen moeten verhuizen. Daarna worden de boxen schoongemaakt en gecontroleerd waarna de paarden weer terugkeren naar hun box. Er zal steeds minimaal 1 lege box tussen de box waar gewerkt wordt en de box waar paarden staan,zitten.

 

Planning paarden in andere box

Er is in de fourage schuur een zestal concoursboxen geplaatst om de verhuizing van een maximum aantal van 6 paarden per keer op te vangen. D.w.z. de manege zal een maximum van 6 pony’s in deze concoursboxen plaatsen gedurende de gehele ‘plafond’ verbouwing om binnenshuis een maximum van 6 lege paardenboxen te genereren in de NGO.

Daarvan zal ook 1 box met zaagsel zijn.

Wij zullen hierin de privépaarden plaatsen op zoveel mogelijk dezelfde wijze als ze nu gerangschikt staan.

Dus buurman en buurvrouw blijven indien mogelijk buurman en buurvrouw in de andere box.

Jeffrey zal alle pension paardeigenaren persoonlijk en zo bijtijds mogelijk op de hoogte stellen van de verhuizing van hun paard. Op deze wijze wordt het plafond stukje voor stukje verbouwd en zullen de paarden per groepje steeds voor korte duur verhuizen.

 

Welke overlast?

De paarden zullen gedurende een paar dagen in een andere box verblijven,echter zal dat voor de meeste paarden geen probleem zijn.

Er is het geluid van een schroefboor die schroeven in het plafond schroeft.

Er is herrie op de parkeerplaats door het zagen van platen.

Er zal een team van 2/3 werklui steeds aanwezig zijn in 1 of 2 boxen tegelijk.

Dat is zichtbaar drukker en met name visueel “in de hoogte” is dit even nieuw voor de paarden.

Er staan kuilbalen langszij de oude stal, waar de paarden nog even aan moeten wennen.

Bij de stapmolen moeten we dus monitoren hoe de herrie van de parkeerplaats ‘draagt’ naar de stapmolen.

 

Tot slot :

Het team heeft i. o.m. Endenburg en Mudde bouw en de bouwcommissie deze planning keer op keer doorgesproken en wij hebben de teamleiders van de ondernemingen verzocht zoveel mogelijk rekening te houden met de paarden. Tevens zal ons team (indien nodig) klaarstaan om naar een oplossing te zoeken voor onverwachte onverhoopte zaken.

Iedereen is geïnstrueerd en houdt oren en ogen open.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij Jeffrey of de stalcommissaris.

Het belang van goede verlichting

Verlichting is van groot belang in de paardenstal voor een goede controle en verzorging. Daarnaast heeft een paard ook een grote behoefte aan licht, hier volgen een aantal voorbeelden.

• Paarden die in donkere boxen staan en weinig visueel contact hebben met hun soortgenoten zullen eerder stereotype gedrag vertonen. Onder stereotiep gedrag wordt weven, kribbebijten en wind zuigen verstaan, veelal ontstaat dit gedrag door verveling.

Noot : over lucht zuigen is reeds bekend dat er ook andere problematiek aan ten grondslag ligt.

• Goede verlichting speelt ook een belangrijke rol in de voortplantingscyclus en hormoonwerking van het paard. Een merrie wordt namelijk pas goed hengstig bij het lengen van de dagen, dit kan op een kunstmatige manier met verlichting vervroegd worden.

• De juiste licht hoeveelheid draagt bij aan een beter welzijn en gezondheid van het paard waardoor deze veel energieker wordt.

Benodigde hoeveelheid licht in de paardenstal

In veel literatuur wordt een minimum lichtsterkte voor overdag van 15 lux aangegeven, dit is net voldoende voor een mens om te kunnen lezen. Uit onderzoek is echter gebleken dat een paard veel meer licht nodig heeft om een aangepaste hormoonwerking te verkrijgen. Een veel actuelere norm voor de hoeveelheid licht dat minimaal in het bereik van het paard moet zijn is 80 lux. Naast de hoeveelheid licht is ook het ritme van de verlichting van belang (oftewel daglengte). Hierin wordt geadviseerd 16 uur licht gevolgd door 8 uur donker. Bij het plaatsen en verdelen van de verlichting is het belangrijk rekening te houden dat paarden grote schaduwen kunnen werpen.

Soort verlichting

Natuurlijk licht is het altijd het beste voor het paard als de verzorger. Om voldoende natuurlijk licht binnen te krijgen adviseren wij 10% of meer lichtdoorlatend oppervlak van de totale vloeroppervlakte van de stal. Maar natuurlijk licht is er niet genoeg in de stal om de daglengte van 16 uur te halen. In de paardenstal moet dus kunstlicht worden geplaatst om de juist licht hoeveelheid te bereiken.

Bij navraag blijkt dat wij heel ruim over de aanbevolen lux komen.