Home > Overig nieuws > Warme zomer en verdroogd grasland

Warme zomer en verdroogd grasland

op augustus 29 | in Overig nieuws

Het aanhoudende extreme zomerweer lijkt problemen te hebben veroorzaakt. De extreme droogte heeft er voor gezorgd dat het gras bijna niet meer groeide en de weides dor en droog zijn.

“Door het tekort aan gras door de droogte voeren boeren nu al delen wintervoorraad op aan hun koeien en is de prijs de afgelopen tijd flink gestegen,een kilo gras kost rond de 50 cent. Zo’n zes weken geleden kon je het nog krijgen voor 20 cent”, aldus boeren in Nederland. In Zweden is het zo ernstig met de schaarste (balen worden zelfs van het land gestolen) dat men reeds importeert vanuit Nederland of Polen.

Wat betekent dat voor ons? Kunnen wij onze paarden deze winter(7 a 8 mnd) door blijven voeren met gegarandeerde kwaliteit (geen derde uitstel maai datum) en zullen er oplopende prijzen zijn mede vanwege transportkosten mocht het alleen nog maar uit het buitenland moeten komen?

Navraag bij onze leverancier (de meesten hebben slechts 50% van hun normale voorraad), leert dat nog niet eenduidig is of alles gaat lukken, de vraag om garantie is gesteld!
Om verder te zoeken naar andere leveranties is er druk gebeld en overlegd, zelfs alternatieven zijn besproken (ze zeggen dat luzerne,mengsels van luzerne en hooi, bietenpulp,gedroogde grasbrok en stro ook zou kunnen) in geval van nood. Dit heeft niet onze voorkeur.

De tendens is dat iedereen die een paard heeft (1 of 100) hamstert, men koopt zoveel mogelijk in en slaat dit op(je kunt hooi 2 jaar bewaren) en handelaren houden alles vast. Dat is logisch ,want het is allemaal te verkopen deze winter voor de hoofdprijs. Een Amerikaan van een paardenstal in Zweden maakte het niet uit wat het moest kosten, dat werd een kostbaar transport! Ons verbruik is groot; 1 baal kuil(400 kg.-700 kg. zwaar) en 1 baal hooi (600 kg.-900 kg. zwaar) = anderhalve ton per dag.
Wellicht kan er nog een keer gemaaid worden? Tegen de tijd dat alles weer hersteld is, komt het najaar er al weer aan, het is immers zo al weer september. Voor kwalitatief goed hooi, moet dit goed droog zijn. In het najaar dalen de temperaturen, schijnt de zon minder lang, en is het vochtig in de ochtenden. Hierdoor zal het hooi weer minder snel drogen, waardoor het dus kwalitatief minder hooi is. Wij houden u op de hoogte!

Pin It

gerelateerd artikelen

Reacties zijn gesloten.

« »