Jeugd wedstrijden

Iedere maand op een zondag zijn er FNRS-proefjes op de manege.  Je kunt je daar een maand van te voren voor inschrijven op het stalbord. Voor de beginnende ruiters en hun ouders staat hieronder precies uitgelegd wat de bedoeling is, want zo’n eerste wedstrijd is natuurlijk ontzettend spannend!

Wat zijn de FNRS-proefjes?
Jeugd prijsuitreikingDe FNRS (Federatie Nederlandse RuiterSportcentra) hanteert een systeem, dat de vooruitgang van een ruiter in de ruitersport bijhoudt. Deze vooruitgang wordt vastgelegd in het Ruiterpaspoort, dat iedere nieuwe ruiter moet aanvragen. Het systeem bestaat uit proeven uit verschillende categorieën van de ruitersport. Op de Rotterdamsche Manege kun je dressuurproeven (de F’jes) en vaardigheidsproefjes (VA). Je prestatie wordt door een vakkundige jury beoordeeld. Voor de F-proeven geldt: 210 punten is een winstpunt, bij 230 punten krijg je twee winstpunten. Voor de VA-proeven geldt: 180 punten is een winstpunt, bij 210 punten behaal je er twee. Voor iedere proef moet de ruiter twee winstpunten behalen om door te mogen, behalve bij de F1 en F2, daar is slechts een winstpunt nodig. Bij iedere even F-proef (F2, F4, F6 etc.) hoort een theorieexamen. De stof daarvoor is te vinden in het boekje ‘Paardrijden met plezier’ van de FNRS.

Aan de VA-proeven mag je pas deelnemen als je F4 of hoger mag starten.

Het inschrijven
Een maand van te voren staat de inschrijflijst op de website.
Je vult je naam in en daarachter drie verschillende pony’s waarop je wilt rijden. Je zult op een van die drie ingedeeld worden.

Kosten
Met ingang van 1 januari 2024 rekenen we voor het rijden van de F-proefjes insschrijfgeld, 5 euro per wedstrijd. Contant te voldoen op de wedstrijddag bij het westrijdstrijdsecretariaat in de societeit.

Wanneer moet ik rijden?
De startlijst wordt in de week voor de wedstrijd op de website gepubliceerd en in de besloten Facebookgroep.
Het komt voor, dat iemand afzegt, waardoor de tijd, waarop je het proefje moet rijden kan veranderen. De gewijzigde starlijsten worden op de Facebookgroep van Equitatus gepost, het is daarom aangeraden deze pagina in de gaten te houden.

Wat moet ik aan?
Bij proefjes hoort een wedstrijdtenue. Dit bestaat uit:

 • Een rijjasje, heb je geen rijjasje? Dan volstaat een groene Equitatus-trui voor een keer ook.
 • Een witte rijbroek
 • Gepoetste rijlaarzen
 • Een plastron met plastronspeld
 • Een haarspeld
 • Bij voorkeur witte handschoentjes.

De dag zelf

 • Je komt minimaal een uur/anderhalf uur voordat je moet starten op de manege.
 • Je brengt je Ruiterpaspoort en het startgeld naar het secretariaat in de Sociëteit.
 • Ben jij de eerste die op jouw pony rijdt? Dan moet je hem goed poetsen en zijn manen invlechten. Als je dit zelf nog niet kunt, word je geholpen door een van de leden van het Jeugdbestuur.
 • Minimaal twintig minuten voor aanvang van je proefje mag je gaan inrijden in de bosmanege. Als jouw pony al loopt, neem je hem over.
 • Op een gegeven moment word je geroepen en mag je jouw proefje rijden. Start je in de F1 tot en met de F3, staat er een voorlezer klaar. Wanneer je hoger start (dus vanaf de F4), moet je zelf voor een voorlezer zorgen.
 • Na je proef kan het zo zijn dat je pony wordt overgenomen. Als dat niet zo is, breng je hem naar stal, zadel je af en haalt de vlechtjes eruit. Daarna kom je zo snel mogelijk naar de Sociëteit voor de prijsuitreiking.
 • De punten die je hebt behaald, worden in je Ruiterpaspoort geschreven en je krijgt je protocol mee naar huis. Daarop staan aanwijzingen van de jury, waar je veel van kan leren!

Veel succes en vooral veel plezier met je proefje!