95 leerlingen uit de groepen 4 van basisschool De Stelberg uit de Rotterdamse Prins Alexanderpolder hadden vandaag de primeur om tijdens de Koningsspelen kennis te maken met de Cross Challenge, de nieuwe stoere paardensportdiscipline waarbij paardrijden samen gaat met ultiem sporten. Voor de leerlingen, die voor het overgrote deel nog nooit hadden paardgereden, stond naast een introductie in de omgang met pony’s en paarden en het ponyrijden zelf, ook een heuse bootcamp op het programma. De kinderen zijn vier uur lang, lekker buiten in beweging geweest op onze mooie locatie in het Kralingse Bos.

De kinderen en de leerkrachten van De Stelberg waren erg enthousiast over deze actieve dag buiten.

“De kinderen hebben een fantastische dag gehad. Voor velen was dit een kennismaking met pony’s en paarden en het is prachtig om te zien hoe de kinderen in heel korte tijd een band opbouwen en handigheid op de pony krijgen,” aldus Monique Dijkshoorn, instructrice bij de Rotterdamsche Manège en initiator van deze dag. “En de combinatie met de bootcamp is precies zoals we het voor ogen hebben met de Cross Challenge; lekker buiten actief en sportief bezig zijn.”

De bootcamp was voor alle kinderen een uitdaging, met elkaar rennen, touwtrekken, zandzakken vullen en tijgeren, het hoorde er allemaal bij. Pepijn van Ballegooijen, bootcamp leraar van SportCentrum Rivium was erg enthousiast over het concept van de Cross Challenge en deze dag met de vier groepen 4; “Je ziet dat de kinderen niet alleen lekker aan het bewegen zijn geweest, ze werden door de opdrachten ook uitgedaagd om tactisch te spelen en samen te werken. Ik denk wel dat ze vanavond goed zullen slapen!”
Over de Cross Challenge:
Manege Filip Dros, Hippisch Centrum Nootdorp en de Rotterdamsche Manège zijn de eerste drie maneges die starten met de nieuwe stoere paardensportdiscipline; de Cross Challenge. Bij de Cross Challenge komen naast paardrijden ook andere sporten aan bod als hardlopen, zwemmen en zelfs schieten. Bij het paardrijden gaat het vooral om outdoor activiteiten waarbij met en zonder paard of pony obstakels overwonnen moeten worden. Daarvoor is ook conditie nodig dus wordt ook aandacht besteed aan andere sporten zoals hardlopen, mountain biken of zwemmen. En andere speciale technieken in sporten zoals schieten en judo of schermen. De Cross Challenge speelt zich vooral buiten af. Kinderen (van 8-16 jaar) spelen in het terrein, raken vertrouwd met de paarden en pony’s op stal en geraken spelenderwijs in het zadel. De Cross Challenge is geïnspireerd door de vijfkamp bij de Olympische Spelen.