Manege Filip Dros, Hippisch Centrum Nootdorp en de Rotterdamsche Manège gaan van start met een nieuwe stoere paardensportdiscipline; de Cross Challenge. Daarbij komen naast paardrijden ook andere sporten aan bod als hardlopen, zwemmen en zelfs schieten. Bij het paardrijden gaat het vooral om outdoor activiteiten waarbij met en zonder paard of pony obstakels overwonnen moeten worden. Daarvoor is ook conditie nodig dus wordt ook aandacht besteed aan andere sporten zoals hardlopen, mountain biken of zwemmen. En andere speciale technieken in sporten zoals schieten en judo of schermen. De Cross Challenge is geïnspireerd door de vijfkamp bij de Olympische Spelen.

De drie maneges ontwikkelen elk hun eigen programma en willen aan het eind van het eerste seizoen een onderlinge wedstrijd houden waarbij de teams van de verschillende maneges tegen elkaar strijden.  “De Cross Challenge benadrukt de stoere aspecten van het paardrijden,” zegt Anton Binnenmars, directeur sport bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond. “Daarmee verwachten we onder andere meer jongens te enthousiasmeren voor de paardensport!”
Ook de jonge wereldkampioen mennen, Bram Chardon is enthousiast over dit nieuwe initiatief en nam maar wat graag samen met de jongens en instructeurs van de drie maneges deel aan de kick off.

Professionele opleiding en begeleiding
Vanuit de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond en de Federatie Nederlandse Ruitersportcentra is dit initiatief ontwikkeld. Daarbij zorgen KNHS en FNRS vooral voor de hippische opleiding en wordt samenwerking gezocht met sportbonden van de andere disciplines van de vijfkamp (zwemmen, schieten, schermen en hardlopen).
Zo’n hippische opleiding speelt zich vooral buiten af. Kinderen (van 8-16 jaar) spelen in het terrein, raken vertrouwd met de paarden en pony’s op stal en geraken spelenderwijs in het zadel.

Positief effect van paardrijden op ontwikkeling van een kind
De omgang met paarden leert kinderen en jonge mensen helder te communiceren, consequent te zijn en het doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld. Discipline en plichtsbesef zijn normaal voor iedereen die paarden traint en verzorgt. Een paard is er altijd, elk dag, weer of geen weer. Deze leiderschapskwaliteiten die door paardensporters als vanzelfsprekend worden beschouwd, hebben een grote meerwaarde in de huidige maatschappij. Onderzoek heeft uitgewezen dat de omgang met paarden op elk niveau een beroep doet op sociale, mentale en maatschappelijke vaardigheden, die later in het leven van grote waarde zijn. De omgang met paarden ontwikkelt leiderschap.