In 2014 overleed Jacques Schoufour, oud voorzitter van de Rotterdamsche Manège en het CHIO Rotterdam, maar bovenal een maatschappelijk betrokken Rotterdamse ondernemer. Het boek ‘de laatste havenbaron’ bevat prachtige verhalen over Jacques Schoufour die daarmee een gezicht geeft aan ondernemerschap en besturen in de stad na de tweede wereldoorlog en een voorbeeld en inspiratie voor maatschappelijk betrokken ondernemen in Rotterdam nu. 

Het boek is tot stand gekomen op initiatief van Bart Dura en geschreven door Matthijs Dicke, schrijver en uitgever van vele historische boeken waaronder biografiëen van (Rotterdamse) ondernemers en ondernemersfamilies. “Aanvankelijk wilden wij in het jubileumboek over het Job Durafonds een hoofdstuk wijden aan oom Jacques, maar al snel kwamen we tot de conclusie dat het leven van Jacques Schoufour en de nalatenschap die hij aan de stad heeft geschonken een interessant en inspirerend verhaal waren en een eigen boek verdiende,” aldus Bart Dura die Jacques Schoufour vanwege zijn nauwe verwantschap met zijn vader en grootvader goed gekend heeft.

Ook schrijver Matthijs Dicke heeft Jacques Schoufour bij leven zelf regelmatig gesproken. “Jacques was een goede verteller, vooral ‘entre nous’ was hij op z’n best. Prachtige verhalen waren het, soms stevige taal maar soms ook heel poëtisch. Zijn verhalen over de haven, de Rotterdamsche Manège, het CHIO Rotterdam, Blijdorp, de natuur vormen de mentale nalatenschap van Jacques Schoufour, en zijn hopelijk inspiratie voor de nieuwe generatie ondernemers.” De Rotterdamsche Manège wordt wel gezien als de kraamkamer van zijn bestuurlijke kwaliteiten. Jacques Schoufour was ook voor de Jockey Club een betrokken bestuurder. Zijn motto was ‘formele voorschriften zijn nodig maar mogen niet knellen’. Hij demonstreerde dit zelf door bijvoorbeeld tijdens een gala avond keurig volgens de dresscode in smoking te verschijnen maar in plaats van de bijbehorende lakschoenen zwarte schoenen met veters te dragen.

Steven Lak, voorzitter van Deltalinqs en goede vriend van Jacques Schoufour nam gisteren in Restaurant Schoufour in de Grandstand het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. De twee havenmannen kwamen ooit met elkaar in contact door de ‘droge bulk’ een sector in de Rotterdamse Haven die voor de nodige omwentelingen heeft gezorgd. Lak noemde Jacques Schoufour een levend voorbeeld voor ondernemers, maatschappelijk betrokken en een oprecht mens. 

Het boek ‘De laatste havenbaron’ is verkrijgbaar via BOL.com en de betere Rotterdamse boekhandel en kost € 27,50 (ISBN 9789024432489)

Op de foto van links naar rechts: Matthijs Dicke en Bart Dura