De fraaie transparante sjablonen in de Binnenmanege zijn weer terug. Ze zijn waar nodig hersteld en opnieuw geschilderd door Marianne Nuij, die is gespecialiseerd in restauratie van metalen kunstobjecten.

Oorspronkelijk – de sjablonen dateren net als het gebouw van 1937 – bevonden zich ramen achter de gehele sjablonen, waardoor je een fraai transparant effect kreeg. Bij de bouw van de achterstal in 1994 verdween de onderste helft van de ramen, waardoor ook het licht doorlatend effect grotendeels verloren ging. Door nu witte panelen achter de sjablonen te plaatsen is de transparantie voor een groot deel hersteld.

Op het rechter sjabloon is een afbeelding van een jachttafereel zichtbaar met ruiters, honden en koeien in het landschap. Op het linker paneel zijn o.a. dressuur- en springruiters en een tandem-aanspanning te zien.

Het sjabloon boven de A werd al eerder door Marianne Nuij gerestaureerd. Het was verwijderd toen in 2003 de kopgevel werd vernieuwd en lag sindsdien in stukken onder de tribune.

De sjablonen zijn destijds ontworpen door de Rotterdamse beeldhouwer Leendert Bolle.

De restauratie is mogelijk gemaakt door de Stichting tot Instandhouding van de Rotterdamsche Manege. Rob van Dongen en Hans Jongste hebben er veel tijd aan besteed, waarvoor onze dank.

Fotografie : Henriette Körner-de Monchy