Vanaf vandaag t/m 12 augustus a.s. genieten ruim 150 kinderen met name uit Rotterdamse focuswijken op de Rotterdamsche Manège van een leuke en een leerzame vakantiedag tijdens het programma ‘Werken als een Paard’. Kinderen die (financieel) niet in staat zijn om op vakantie te gaan, beleven zo toch een leuke en educatieve activiteit tijdens de zomervakantie. Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam deze bijzondere week waarin ook het programma voor autistische kinderen deze zomer een vervolg krijgt.

Tijdens de vakantie organiseren diverse scholen een vakantieschool. Werken als een Paard biedt deze scholen een dagprogramma aan waar ze aan deel kunnen nemen. Het doel van het programma is om kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken een leuke en leerzame dag te bieden. Werken als een Paard richt zich op kinderen uit de focuswijken. “Vaak komen deze kinderen gedurende het (school)jaar en de vakantie bijna niet buiten hun eigen woonwijk. Door paralellen te trekken met een carrière in de sport of een maatschappelijke loopbaan laat Werken als een Paard zien dat je met hard werken en een goede inzet veel kunt bereiken” licht Fred Rozendaal initiatiefnemer van ‘Werken als een Paard’ en coördinator van het sociaal-maatschappelijke programma van de Hippische Alliantie Rotterdam.

Paarden hebben positief effect op autistische kinderen
Na het succes van vorig jaar wordt voor kinderen met autisme voor het tweede jaar een vakantieschool georganiseerd. Uit de praktijk is gebleken dat autistische kinderen vaak veel baat hebben bij de omgang met paarden. “Het effect van een dagje paardrijden kunnen de ouders van de kinderen met autisme nog weken merken”, zo vertelt Esther van Noort van Horses&Co. “De kinderen kunnen teruggrijpen op de rust die ze met de paarden hebben ervaren. De kinderen krijgen veel genegenheid van de paarden en hierdoor voelen ze zich veilig en begrepen.” Vanaf dit jaar wordt het programma een permanent onderdeel van Werken als een Paard. Deze kinderen volgen, onder begeleiding van een grote groep begeleiders en vrijwilligers, een aangepast programma. Vorig jaar mocht Werken als een Paard een groep van 6 autistische kinderen verwelkomen. Dit jaar zijn dat 2 groepen van 6 kinderen. De organisatie streeft ernaar om in de toekomst het programma voor meer kinderen met autisme mogelijk te maken.

Gezamenlijk initiatief
De vakantieschool wordt gerealiseerd samen met de partners van de Stichting Hippische Alliantie Rotterdam (de Rotterdamsche Manège, Rijvereniging de Hazelaar en het CHIO Rotterdam) en in nauwe samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Fonds Gehandicaptensport (met het voorlichtingsprogramma (S)Cool on Wheels) en vele vrijwilligers. Horses&Co is betrokken bij het speciale programma voor de kinderen met autisme.

Dankzij de inzet van de partners en de vrijwilligers breidt Werken als een Paard dit jaar het aanbod aan programma’s verder uit en is er vanaf september het jaar rond ‘Werken als een Paard’ voor diverse doelgroepen kinderen.