Vandaag werd tijdens de Diësreceptie ter gelegenheid van het 180-jarig bestaan van de Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’, de gerestaureerde binnenrijbaan feestelijk geopend. Dat gebeurde met een traditionele lintenmanoeuvre en met een demonstratie van de Cross Challenge, een geheel nieuwe discipline. Met de restauratie van de binnenrijhal wordt een grootschalige renovatie van het rijksmonumentale complex afgerond. Naast het 180-jarig bestaan van de vereniging werd gisteren tijdens de drukbezochte receptie ook gevierd dat de Rotterdamsche Manège zich precies 80 jaar geleden vestigde op deze locatie in het Kralingse Bos.

Voorzitter Arjen Smallegange memoreerde in zijn toespraak een aantal mijlpalen uit het verre en nabije verleden van de vereniging zoals de verhuizing van het centrum van Rotterdam naar het Kralingse Bos en het eerste internationale concours hippique dat toen in 1937 door de vereniging werd georganiseerd. Na de tweede wereldoorlog hebben directeur Ad Klebe en bestuurslid Job Dura dit initiatief weer opgepakt en daaruit is het CHIO Rotterdam ontstaan.

Ook bij het ontstaan en de ontwikkeling van andere hippische disciplines is de Rotterdamsche Manège betrokken geweest. Zo waren leden van de vereniging nauw betrokken bij het ontstaan van Verenigde Carrousel Clubs Nederland in 1980 en wordt er nog altijd veel carrousel gereden op de Rotterdamsche Manège. Een prachtige lintenmanoeuvre was daar vandaag een mooie demonstratie van.

Op dit moment is de Rotterdamsche Manège een van de deelnemers aan de pilot van een nieuwe discipline, de Cross Challenge. Deze discipline is een echte stoere outdoor sport waarbij naast behendigheid te paard vooral ook conditie en techniek een rol speelt. Voor een keer was vandaag binnen een Cross Challenge parcours uitgezet.