Het indoor seizoen is weer begonnen. De dressuurcommissie heeft weer elke maand dressuurwedstrijden op het programma staan.Voor deelnemers aan die wedstrijden heeft de dressuurcommissie de wedstrijdpagina van onze site voorzien van handige links zoals de Handleiding digitaal inschrijven via startlijsten.nl. 

Hieronder nog wat andere handige weetjes….. Wist je dat:

  • sommige dressuurproeven worden gebruikt tijdens dressuurwedstrijden, maar ook tijdens eventing wedstrijden? Tijdens eventingwedstrijden rijden ruiters een dressuurproef, een springparcours en een cross country parcours. In de klasse B rijden eventingruiters een B-dressuurproef, in de klasse L rijden ze een L1-dressuurproef, in de klasse M rijden ze een L2-dressuurproef en in de Z rijden ze een M-dressuurproef. Vandaar dat er boven sommige proeven staat ‘Klasse L2 en M-dressuur eventing’.
  • je een gelimiteerde startpas kunt aanvragen als je niet zo vaak start? Hiermee kun je 4 proeven starten (als je per wedstrijden 2 proeven rijdt, kun je dus 2 wedstrijden starten). Echter, als je na die 4 keer toch vaker wilt starten wordt de gelimiteerde startpas automatisch omgezet in een normale startpas.
  • het sinds 1 april 2015 niet meer nodig is om vanaf de klasse M van buiten de baan te starten? Voor alle klassen is het nu toegestaan om de baan voor de proef te verkennen. Ruiters mogen vervolgens van binnen óf van buiten de baan aan hun proef beginnen.
  • je met een nieuw paard soms niet in de B hoeft te beginnen? Dit hangt af van je eigen wedstrijdervaring en die van je paard. Hier kun je vinden in welke klassen jullie mogen starten.
  • bij ponyruiters de sporen maximaal 3 centimeter lang mogen zijn?
  • in bijlage 7 van het dressuurreglement van de KNHS kunt vinden wat het doel en de algemene principes van de dressuur zijn? Hier staat bijvoorbeeld beschreven dat het doel van de dressuur is het paard te ontwikkelen tot een ‘happy athlete’ door middel van een harmonieuze en systematische opleiding. In deze bijlage staat ook beschreven hoe je je paard moet presenteren tijdens een dressuurwedstrijd (manen wel of niet gevlochten etc).