Home > Nieuws > Vragen & antwoorden, sluiting manege i.v.m. corona-crisis

Vragen & antwoorden, sluiting manege i.v.m. corona-crisis

op maart 24 | in Nieuws, Overig nieuws

Vragen & antwoorden over de sluiting van de manege i.v.m. corona-crisis

Conform de richtlijn van de Rijksoverheid dat alle sportaccommodaties en horeca in Nederland in verband met de corona-crisis moeten worden gesloten, is vanaf zondagmiddag 14 maart uur de Rotterdamsche manège dicht. Dit betekent dat er op geen enkele wijze les wordt gegeven. De sociëteit is uiteraard ook volledig gesloten.

De actuele berichtgeving over de genomen maatregelen vindt u op de pagina Berichtgeving inzake Corona – update

De maatregelen die we hebben moeten treffen, roepen veel vragen op. U kunt ze hier nalezen, inclusief de antwoorden die het bestuur daarop heeft geformuleerd. Als uw vraag er niet bij staat, stel deze dan aan het bestuur, dan kunnen we dat toevoegen.

 1. Het eerder sluiten van de manege kan leiden tot piekbelasting en brengt pensionpaard eigenaren mogelijk in de problemen. Is hier een andere oplossing voor?
  Het blijkt dat er relatief weinig mensen ’s avonds zijn. Daarmee is de piekbelasting geen probleem. Slechts enkelen ervaren knelpunten bijvoorbeeld in relatie met werk. In overleg met een aantal eigenaren is daar een oplossing voor gevonden en daarmee is deze maatregel acceptabel.

 2. Wat gebeurt er als er een volledige lock-down wordt afgekondigd in Nederland?
  Hierover is het bestuur in gesprek met de gemeente Rotterdam. Op de eerste plaats om bij de gemeente het bewustzijn te creëren dat wij met 90 paarden en pony’s niet gesloten kunnen worden en dat er een flink aantal mensen toegang moet blijven houden tot de manege om voor de dieren te zorgen en in beweging te houden. En ten tweede houden we contact met de gemeente om hen ervan te doordringen dat wij zeer verantwoordelijke maatregelen hebben genomen om het risico van corona besmetting te minimaliseren.

  Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheden om paarden onder te brengen op andere plekken zodat zij niet bereden hoeven te worden.

 3. Mag ik iemand anders vragen voor mijn paard te zorgen als ik zelf ziek word?
  Ja, u mag een andere pensionpaardeigenaar daarvoor vragen. Sterker, wij moedigen aan om samen te werken bij het luchten van de paarden, ook als u gezond bent, om het aantal mensen op stal te minimaliseren.

  Daarnaast vragen wij u vast na te denken en afspraken te maken voor het in beweging houden van uw paard voor het geval u zelf ziek zou worden of ziekteverschijnselen zou krijgen. U mag dan immers niet meer op stal komen en uw eventuele gezinsleden ook niet.

 4. Wat kunnen wij doen om het stalpersoneel te helpen?
  Let met name bij hen op dat u afstand houd! Zij zijn noodgedwongen de hele dag op de manege en lopen daardoor het meeste risico.

 5. Mag ik een zadelmaker of paarden-fysiotherapeut of andere paardendienstverlener vragen op de manege te komen?
  Dat mag alleen als dat vanuit het oogpunt van dierenwelzijn vereist is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw paard rugklachten heeft als gevolg van een slecht passend zadel. In dat geval kunt u de zadelmaker laten komen. In andere gevallen niet. En let u ook dan uiteraard op de persoonlijke afstand en dat u ergens gaat staan met uw paard waar andere leden er met een ruime boog omheen kunnen lopen.

 6. Wat moet ik zeggen als er toch bezoekers het terrein op komen?Leg hen uit dat de manege gesloten is als gevolg van de corona-crisis en vraag hen vriendelijk het terrein te verlaten.

 7. Kan ik helpen met het verzorgen en in beweging houden van de paarden?
  Wij waarderen het zeer dat u wilt helpen. Als u zich aanmeldt, noteren wij u naam en zullen wij u benaderen zodra wij uw hulp nodig hebben. Er is een schema volgens welke een beperkte groep mensen nu in tijdsblokken de paarden de nodige beweging geeft. Onvermijdelijk zullen daar wijzigingen in optreden, maar omdat het nu goed loopt, willen wij deze groep op voorhand niet veranderen.

 8. Waarom zijn privé-lessen niet toegestaan?
  De sportaccomodatie is gesloten wat betekent dat er op geen enkele wijze lessen worden gegeven op geen enkele baan. Alleen de paarden mogen verzorgd worden en de nodige beweging krijgen. Dit is conform de aanbevelingen van de FNRS en de KNHS die namens alle maneges direct contact houden met de NOC/NSF en de Rijksoverheid.

 9. Waarom zijn het manegeruiters die ingezet worden om de manegepaarden te rijden en niet de pensionpaardeigenaren? Daarmee zou immers het aantal mensen op de manege verder zijn beperkt.
  Door de opeens strengere maatregelen vanuit de overheid, hebben wij op zondagavond 14 maart snel moeten schakelen om voor maandagochtend een oplossing voor onze manegepaarden gereed te hebben. Dit heeft er toe geleid dat er ook leden, die normaal gesproken op manegepaarden rijden, zijn aangewezen als vrijwilliger. Als bestuur hebben wij afgelopen week geëvalueerd en besloten om de pool aan vrijwilligers niet te wijzigen, omdat het uitermate goed loopt.

  Daarnaast staan de manegepaarden veelal in een ander deel van de stal dan de pensionpaarden, waardoor men goed bij elkaar uit de buurt kan blijven.

 10. Mag ik ook middels video lessen krijgen?
  Om geen onduidelijkheid te laten ontstaan is op geen enkele wijze les mogelijk.

 11. Mogen deelnemers aan de Zuid Holland Cup trainen?
  Als gevolg van het afgelasten van het CHIO is er geen training meer nodig

Pin It

gerelateerd artikelen

Reacties zijn gesloten.

« »