Home > Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Koninklijke ErepenningOp 16 december 2013 overhandigde burgemeester Ahmed Aboutaleb de Koninklijke Erepenning aan Roelof Gortemaker, voorzitter van de inmiddels 176-jarige vereniging.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Koninklijke Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling en is aan de Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’ toegekend vanwege het 175-jarig bestaan in 2012.

Het was de eerste keer dat Burgemeester Aboutaleb de Koninklijke Erepenning overhandigde: “De Rotterdamse Manege stond aan de wieg van vele hippische vernieuwingen in Nederland en het monumentale complex vormt samen met het Kralingse Bos en de Kralingse Plas een uniek geheel. Het instituut vormt samen met het oudste topsport evenement van Rotterdam, het CHIO Rotterdam, een prachtig visitekaartje voor onze stad!”

“Het is een grote eer om als voorzitter van de oudste sportvereniging van Nederland deze  Koninklijke Erepenning  in ontvangst te mogen nemen,” aldus Roelof Gortemaker in zijn toespraak in de rijbaan van de Rotterdamsche Manège. “Dit is letterlijk de mooiste bekroning op onze lange & kleurrijke geschiedenis.”

De vereniging die inmiddels al 75 jaar in het unieke Rijksmonument in het Kralingse Bos is gehuisvest, heeft op dit moment ca. 600 leden (waarvan 200 jeugdleden) die er voor het overgrote deel nog actief de paardensport beoefenen. Vanuit de Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ontstond in 1948 het CHIO Rotterdam dat inmiddels al ruim 65 jaar op de terreinen van de manege plaats vindt en daarmee het oudste topsport evenement van Rotterdam is en wereldwijd behoort tot de belangrijkste internationale hippische evenementen.