Op de Rotterdamsche Manège is bij één paard Droes geconstateerd. Het betreffende paard stond al geruime tijd afgezonderd en werd door een select aantal mensen verzorgd. Het paard is maandag 8 mei naar een geïsoleerde stal gebracht buiten het terrein om zo verdere besmetting te voorkomen. De Rotterdamsche Manège is vanaf vrijdag 5 mei voor minimaal 4 weken dicht voor niet-leden.

“Wij hopen met deze maatregel de verspreiding van deze besmettelijke ziekte tegen te gaan en hebben onze leden opgeroepen om alleen op pad te gaan met hun paard als ze naar de dierenkliniek moeten en dit te melden bij de stalmanager” aldus voorzitter Arjen Smallegange.

  • Dit betekent dat de paarden het terrein niet mogen verlaten om verdere besmetting in de regio te voorkomen. Indien paarden het terrein toch verlaten, worden deze niet meer toegestaan op stal binnen de periode dat de stal ‘dicht’ is.
  • Paarden van buitenaf mogen het terrein niet betreden.
  • Alle geplande evenementen in de komende 4 weken kunnen geen doorgang vinden

Maatregelen ter preventie en om nieuwe gevallen vroegtijdig op te kunnen sporen:

  • Alle paarden worden elke dag getemperatuurd.
  • Advies van de dierenarts is om de kleren te wassen en schoeisel te reinigen met chloor na bezoek aan de manege.
  • Verzoek om de handen te wassen na het contact met het paard en andere paarden niet aan te raken.
  • Oproep aan iedereen die elders stallen bezoekt of anderszins contact heeft met paarden zich uitsluitend na wassen en met schone kleding op stal te komen.
  • Noodzakelijk bezoek aan dierenarts verzoeken wij eerst bespreken met de stalmanager of instructie.

De impact is enorm groot op onze vereniging. Voor alle wedstrijdruiters, het carrouselteam, paarden die een vakantie verdienen op de wei en iedereen die bij enige andere activiteit betrokken is, vinden wij dit zeer spijtig.

Met dank voor uw begrip en medewerking. Wij vertrouwen u voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten wij niet volledig zijn geweest dan rekenen wij op uw begrip gezien de acute situatie.

Voor vragen kunt u terecht bij info@jockeyclub.nl

 

Veelgestelde vragen:

  1. Gaan de lessen door? Ja
  2. Mogen wij lessen en deelnemen aan wedstrijden op andere stallen? Nee. Met een paard van een bedrijf waar een besmettelijke ziekte heerst, moet je niet naar andere paarden gaan en andersom. De eigenaar van een bedrijf die een besmettelijke ziekte op stal heeft, moet geen vreemde paarden toelaten op zijn terrein. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de aandoening droes, maar voor alle besmettelijke paardenziekten.
  3. Mogen wij als ruiters het bos in? Ja dat mag. De paarden waarop wij rijden zijn in principe gezond. Verzoek om de paarden niet aan mesthopen te laten snuffelen noch aan andere paarden. Wij passeren andere paarden, zoals we altijd doen op gepaste afstand.
  4. Kunnen paarden bij elkaar in de kleine of grote paddock? Ja dat mag en kan, de gezonde paarden en pony’s mogen naar buiten. Op stal hebben zij  ook “contact” met elkaar door traliehekwerk,tijdens de lessen, op spuitplaatsen e.d.
  1. Zijn de rijbanen, paddocks en stapmolen besmet? Het besmette paard was onlangs bij ons op stal gekomen en had nog geen gebruik gemaakt van de Paddock, stapmolen en de rijbanen buiten.
  1. Hoe besmettelijk is mest? De Droes bacterie kan ook enkele weken overleven in een vieze drinkbak of op andere vochtige plaatsen. Deze weg van verspreiding is echter zeldzamer dan direct van paard naar paard of indirect via handen of emmers.
  1. Is droes besmettelijk voor mensen? De bacterie is dus niet besmettelijk voor de mens maar wel heel vervelend voor het paard.
  1. Hoe lang blijft de stal ‘dicht’? De stal is vanaf vrijdag 5 mei minimaal 4 weken dicht. Dit betekent dat de paarden het terrein niet mogen verlaten om verdere besmetting in de regio te voorkomen.  Ook mogen paarden van buitenaf het terrein niet betreden.
  1. Komt Droes nu vaker voor? Besmettelijke paardenziekten komen al eeuwen voor. Door het vele reizen met paarden, soms wereldwijd en door allerlei contacten op wedstrijden, keuringen en andere hippische bijeenkomsten kunnen besmettelijke aandoeningen zich nu vaak gemakkelijker verspreiden dan vroeger. Iedere eigenaar heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid.
  1. Wat is de belangrijkste bron van besmetting? De belangrijkste bron van besmetting vormen paarden met droes en met name de paardenwaarbij pus uit de neus vloeit of uit de naar buiten toe opengebroken abcessen. Soms echter vormen verborgen dragers de bron van besmetting. Het besmette paard had geen opengebroken abcessen.
  2. Hoe gaat het nu met het besmette paard? Met het paard gaat het naar omstandigheden goed. De koorts is weg, heeft ook geen opengebroken abcessen. Het paard staat niet meer op de Rotterdamsche Manège  en is overgebracht naar een geïsoleerde ruimte om zo verdere besmetting tegen te gaan.
  1. Wat is een drager? Een verborgen drager is een paard dat zelf goed hersteld is van de droes, maar de bacterie nog bij zich draagt. Vaak zitten de bacteriën in de luchtzakken in de vorm van ingedroogde pusklonten (chondroïden). Deze dragers zijn alleen met zekerheid op te sporen door het maken van een röntgenfoto van de luchtzakken en/of een bacteriekweek van een spoeling van de luchtzakken
  1. Wat zijn de eerste symptomen van droes?  De eerste symptomen van droes zijn vaak koorts en gebrek aan eetlust. Daarna ontstaan vaak abcessen van de lymfeknopen, deze lymfeknopen zijn een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam.
  1. Kan mijn hoefsmid of fysiotherapeut komen? Als u de behandelaar informeert kan deze komen, hij of zij neemt voorzorgsmaatregelen. Bijvoorbeeld komt als laatste op de dag en gaat dan direct door naar huis.
  1. Ik moet naar de dierenarts voor een enting of controle? Dat kunt u best even uitstellen, de dierenarts kan ook naar u komen. Gaat u alleen voor dringende zaken op pad en informeer uw behandelaar, deze zal u wellicht vragen als laatste de praktijk te bezoeken.
  1. Wat kan ik straks doen om een besmetting te voorkomen als ik weer op wedstrijd ga? Het is verstandig op wedstrijden en tijdens buitenritten altijd een eigen emmer te gebruiken voor het drenken en het water direct uit een kraan te halen (niet uit een gemeenschappelijke waterbak). Ook liever niet het eigen paard laten ‘neuzen’ met paarden van andere bedrijven.
  1. Kan en moet ik mijn paard laten inenten? Er is voor droes een levend vaccin geregistreerd (dat wil zeggen een vaccin waarin aangepaste levende bacteriën zitten die een paard wel antistoffen bezorgen, maar niet echt ziek maken). Deze vaccinatie mag vanaf een leeftijd van vier maanden worden gegeven  en wordt door de dierenarts in de bovenlip gespoten. Dieren met een verhoogd risico moeten  vervolgens elke drie maanden worden gevaccineerd en dieren met een normaal risico elke zes maanden. Dit maakt deze vorm van bescherming wel kostbaar. De voor- en nadelen van vaccinatie kunnen per situatie het beste met de behandelende dierenarts doorgesproken worden, want hij of zij kent de paarden en bedrijfsomstandigheden het beste.
  1. Is de Rotterdamsche Manège aangifte plichtig? Nee dat zijn wij niet Droes is in Nederland geen aangifte plichtige of bestrijdingsplichtige ziekte en de overheid neemt dan ook geen maatregelen als er ergens droes optreedt. De overheid beschouwt veel besmettelijke paardenziekten, waaronder droes, als de eigen verantwoordelijkheid van de sector.