Deze live blog wordt afgesloten nu de Coronamaatregelen versoepeld zijn en de manege weer voor alle leden toegankelijk is. Natuurlijk blijven we updates van het wel en wee op de Rotterdamsche Manège via deze website en via onze Facebook, Instagram, Twitter en YouTube delen.

01-06 Eindelijk is het zover. Alle leden zijn weer welkom op de Rotterdamsche Manège! – Niet allemaal tegelijk alstublieft!! En met inachtneming van de richtlijnen graag!! – Onze leden Hollaar en Wansink waren de eerste gasten in de Sociëteit. Zij beantwoordden netjes de vragen, desinfecteerden de handen en genoten daarna van een heerlijk verkoelend drankje op het terras.

31-05 De laatste dag waarop we zelf ons flesje water (!?) en boterhammetje mee moesten brengen als we op de Manège waren om onze paarden te verzorgen en beweging te geven. De Sociëteit en het terras gaan weer open.

30-05 We mogen steeds meer en er wordt veel gereden. Maar nog altijd anderhalvemeter en handen wassen (20sec.) De afgelopen week in beeld….

29-05 Op diverse plekken op de Rotterdamsche Manège vind je nu deze mooie hygiënezuiltjes. Gebruik ze!

28-05 De Sociëteit en het terras zijn gisteren in gereedheid gebracht voor de opening op 1 juni a.s. Met anderhalvemeter afstand, tafeltjes voor twee, reserveren, vragen beantwoorden en desinfecteren bij aankomst en een echte ‘Ikea-route’. ’t Zal even wennen zijn maar zo fijn dat we elkaar weer kunnen zien en spreken en het uitzicht is nog altijd geweldig!

27-05 Met opnieuw stralend weer een dag vol paarden- en ponyplezier in de groepspaddock. En nog een paar dagen en dan kunnen onze leden (in beperkte aantallen) vanaf het terras weer van dit uitzicht genieten.

26-05 Weer een dag volgens ‘het nieuwe normaal’. We houden netjes anderhalvemeter afstand, leden komen alleen rijden of verzorgen en gaan weer naar huis. Onze stalmedewerkers brengen elke dag de zadels naar de boxen (en weer terug) en zorgen dat alle paarden goed verzorgd worden. Maar wat boffen we dat we mogen rijden! En het is nog mooi weer ook! Daar genieten mens en paard volop van.

25-05 Voor ons mensen blijven sociale contacten voorlopig nog op ‘anderhalvemeter’. Voor paarden is dat anders! Davinia gaat even buurten bij wat vriendinnen. Maar het is net zo fijn om even een momentje voor jezelf te hebben!

24-05 Goed nieuws! Onze instructeur Antonie is weer in de rijbaan gesignaleerd. Voorlopig nog voor een beperkt aantal privélessen per week maar als zijn gezondheid het toelaat hopelijk weer snel voor al z’n lesuren.

23-05 De lessen zijn lekker vol. Het prachtige weer hielp zeker. Zo af en toe een bosritje in het nog rustige Kralingse Bos is volop genieten. Saturday’s heeft de dressuurtraining weer opgepakt… wie weet kunnen de wedstrijden spoedig weer starten. De mogelijkheden voor de men-club zijn helaas nog wat beperkt. De week samengevat in deze vlog.

22-05 Buiten lessen, bosritten, even relaxen in de paddock, we wennen aan alweer snel aan het nieuwe normaal.

21-05 Omdat het deze donderdag Hemelvaart was geldt het zondagsrooster. Daarom had Saturday’s vandaag hun dressuurtraining van Herman…. Begrijp je het nog? Er werd in de vroege ochtend keihard gewerkt aan de schouderbinnenwaarts, keertwending en travers.

20-05 Onze sociëteit en het terras zijn nog helemaal leeg. Maar dat duurt gelukkig niet lang meer. Komende donderdag wordt alles aangepast aan de nieuwe richtlijnen zodat we op 1 juni om 12.00 uur open kunnen. Op het terrein wordt nog steeds goed toezicht gehouden op het naleven van de regels.

19-05 Alweer een prachtige dag. De jeugdles is daarom samen met Herman lekker het bos in geweest. Alle lesuren zitten goed vol, de leden zijn maar wat blij dat er weer gereden kan worden. Ook al gelden er strenge regels.

18-05 De parkeerplaats is nog steeds heel leeg…. dat maakt wel dat we dat we deze prachtige foto’s van de gevel en de borders kunnen maken. Alles ziet er spic en span uit. We kunnen niet wachten tot ook de Sociëteit weer open mag. Nog even volhouden!

17-05 Wat boffen we als paardensporters dat we mogen rijden. Kijk naar deze zondagskinderen! Maar het was ook feest voor de Zaterdag Ochtend Club die dit weekend weer te paard mocht. Nog even volhouden, vanaf 1 juni zijn ook onze sociëteitsleden weer welkom. De online Songfestival Pub Quiz was met zo’n 30 deelnemers een mooie eerste stap terug naar het gezellige sociëteitsleven.

16-05 Afgelopen week gingen ook de lessen voor de seniorleden weer van start. Een voorzichtige herstart van het clubleven, dat zich de afgelopen twee maanden vooral via whatsapp had afgespeeld. De sociëteitscommissie organiseerde een online Pub Quiz met Rogier Kegge als onvolprezen presentator. Josee Kreukniet wist het allermeeste van het Eurovisie Songfestival!

15-05 De heren van de Vrijdagavondrijclub maken een buitenrit in het Kralingse Bos. Niet vaak in het bestaan van de oudste club van onze vereniging is dit wekelijkse rondje om de Kralingse Plas niet door gegaan. Daarom was het dit keer extra bijzonder. Ook voor de AntiChambre was het weer de eerste keer te paard. Gelukkig is het nog steeds mooi weer.

14-05 Ook voor de Donderdagochtend Dames Club en de DO-club was het vandaag de eerste keer sinds de start van de lock down dat er weer een clubles was. Ook bij hen een brede lach op de gezichten van de ruiters en volop enthousiaste verhalen na afloop in de app-groepen van de clubs.

13-05 Vandaag was het de beurt aan de studenten van Marcroix en de Woensdagavondclub. Ook de leden van deze clubs hebben vol spanning op dit moment gewacht en genoten volop van de les van Annika. Het was volle bak (wel met anderhalvemeter afstand natuurlijk).

12-05 Ook de leden van de Dinsdagavondclub zaten met een dikke smile op het gezicht na lange tijd weer te paard. En de springruiters onder onze leden waardeerden na twee maanden zonder les de aanwijzingen van Jeroen Heijmans weer enorm. Niet zichtbaar op de foto’s … door de stilte in Kralingen werden de lessen begeleid door kwakende kikkers en een roepende uil. Bijzondere geluiden die we in normale tijden niet vaak horen.

11-05 Ze hebben maar liefst 8 weken niet kunnen rijden maar vandaag was het zover. De leden van de Maandagavondclub hadden de eer om als eerste club weer te paard te gaan. Helaas nog zonder een gezellige borrel na afloop en onder strikte voorwaarden maar dat kon de pret zeker niet drukken. Ze genoten van hun eerste uurtje te paard na lock down. Ook de eerste privéles vond plaats.

10-05 De mailbox stroomt vol met reserveringen voor de lessen die vanaf morgen weer volgens het normale rooster maar met inachtneming van de geldende Corona-richtlijnen van start gaan. De paarden en pony’s kijken er naar uit!

09-05 Vandaag weer een filmpje met wat er afgelopen week op de Rotterdamsche Manège is gebeurd.

08-05 De hartelijke groetjes van onze (oud)manegepony Beauty. Ze geniet van haar pensioen bij VDH Stables en maakt het goed. De manegepaarden kijken uit naar volgende week!

07-05 Nog een paar dagen en dan mogen de manegepaarden ook weer met onze seniorleden aan de slag. Ze hebben er echt veel zin in. En intussen is het terrein brandschoon door de mooie veegmachine die mede dankzij de dressuurcommissie is aangeschaft.

06-05 Minister President kondigde aan per 11 mei: “Buiten sporten mag. Maar je moet wel 1,5 meter afstand houden.” Goed nieuws voor onze volwassen leden. Nog wel een puzzel voor bestuur, instructeurs en stalmedewerkers om dit besluit te vertalen naar een veilige, werkbare invulling van het nieuwe normaal. Nog meer goed nieuws de eikenbomen op ons terrein zijn gisteren preventief en op biologische wijze behandeld tegen de eikenprocessierups.

05-05 Bevrijdingsdag 2020. Het liefst zouden we met alle leden gevierd hebben dat onze manege 75 jaar geleden weer in handen van de leden kwam en kon starten met de heropbouw. Maar net als voor alle Nederlanders zat een feestje er niet in. We houden vol! Het was wel ’n feestje voor de jeugdleden die genoten van de les van Monique en voor de pony’s en paarden die in de paddocks van het zonnetje genoten. Lucky Boy denkt natuurlijk dat het gras bij de buren groener is.

04-05 Met dit heerlijke weer is een ponyles buiten extra leuk. Zeker als je na afloop een rondje mag stappen met je moeder… Onze Sociëteitscommissie heeft de Pub Quiz die in april in onze Sociëteit had zullen plaatsvinden omgebouwd tot een online Pub Quiz voor onze leden op de dag (16 mei) waarop het Song Festival zou plaatsvinden. De voorbereidingen daarvoor doen ze natuurlijk ook online!

03-05 Ook vandaag weer volop blije gezichtjes tijdens de jeugdlessen. En een lekkere luie zondag voor een aantal pensionpaarden.

02-05 Van de hoogtepunten van afgelopen week hebben we weer een filmpje gemaakt. Het mooiste moment was natuurlijk dat de lessen voor de jeugd weer van start gingen.

01-05 Weer nieuwe groepen jeugdruiters mochten vandaag hun favoriete manegepony of -paard berijden. Dallas zet z’n beste beentje voor, het bevalt hem wel al die media-aandacht. Vick en Lance schuilen samen voor de regen.

30-04 De Volkskrant heeft een leuk bericht geplaatst over Lola en Dallas tijdens hun eerste ponyles sinds de lock down. Het werk op stal gaat gewoon door en Oscar, Atiësto en Carpe Diem hadden een goed gesprek.

29-04 Een positief moment in deze akelige crisis, de jeugdlessen zijn weer gestart. Buiten en met strikte regels maar het was een feest voor deze jeugdige ruiters die sinds 17 maart hun lievelingspony of -paard niet meer hebben gezien en niet meer hebben kunnen rijden. Het ging super, alle paarden en pony’s hebben zich keurig gedragen (en de jeugdleden ook!)

28-04 Het terrein is in gereedheid gebracht om de lessen aan de jeugd te hervatten, bloembakken zijn verplaatst en er zijn nieuwe 1,5 m pijlen aangebracht. Atiesto bekijkt de nieuwe pijlen voor zijn box en de stalkat houdt toezicht of iedereen wel 1,5m afstand houdt. Voor de vrijwilligers was het de laatste dag dat zij de manegepaarden en -pony’s reden. Dankzij hun goede zorgen hebben alle dieren voldoende beweging en aandacht gehad, waardoor vandaag de lessen voor de jeugd hervat kunnen worden.

Gelukkig ook weer een buitje. Fijn voor de plantjes en tegen het stof!

27-04 Geen traditionele Koningsronzebons met Wilhelmus en Oranjebitter dit jaar. Monique en de vrijwilligers hebben er toch een leuk oranje tintje aan gegeven.

26-04 De vrijwilligers die de manegepaarden en pony’s berijden reden vandaag in de Rotterdampiste om de paarden en pony’s vast te laten wennen in verband met het opstarten van de lessen komende week. Paarden, pony’s, pensionpaardeigenaren en honden pakken nog wat zonneschijn mee terwijl ze de paarden verzorgen en beweging geven.

25-05 Alweer een week voorbij waarin de manege gesloten is. Een week waarin onze ALV had moeten plaatsvinden en nog veel meer… Met deze beelden kun je toch een beetje meekijken wat er in deze tijd op de manege gebeurt.

24-04 Lucky Boy is erg blij dat Corrie weer mee mag rijden, hij staat haar hinnikend op te wachten. Gepoetst worden in de zon, uurtje werken, afspoelen, nog even een hapje gras tijdens het opdrogen, Atiesto laat alle aandacht zich wel gevallen. Ook Carpe Diem en Rio genieten van het zonnetje.

23-04 Eigenlijk had onze Algemene Leden Vergadering moeten plaatsvinden. Nu sprak vanuit een lege Sociëteit onze voorzitter (via YouTube) de leden toe. Wat een rare tijd is het toch…. Gelukkig kondigde hij aan dat vanaf 29 april de pony-lessen onder voorwaarden weer zullen opstarten. Een beetje positief nieuws. We houden vol.

22-04 Het blijft maar schitterend weer. Heerlijk voor de paarden die nu veel tijd in de paddocks doorbrengen. Bugatti neemt het ervan. Juna ook, op haar manier!

21-04 Gisteren was een droevige dag. We hebben helaas plotseling afscheid moeten nemen van ons zeer gewaardeerde manegepaard Hugo. Onze dierenarts is gisteren meerdere malen bij Hugo geweest maar kon hem niet meer helpen. Om hem verder lijden te besparen en op advies van de dierenarts, moesten we Hugo helaas laten inslapen.  

Hugo

20-04 We houden vol! Lance doet graag een middagdutje. Lisalotte zorgt dat Johnny Walker genoeg aandacht en beweging krijgt. Hij blijft proberen om in een hoekje van de baan te gaan staan mesten maar ze krijgt ‘m goed aan het lopen! Tussen al het harde werken een momentje pret op de trekker … wel op anderhalve meter natuurlijk.

19-04 Het zijn ook verwarrende tijden voor de manegepaarden en pony’s. Hugo denkt dat hij een hond is en Dallas droomt van een springcarrière. Barbara en Kim hadden een vrije dag afgelopen weekend en brachten die natuurlijk door met hun eigen knappe Fries!

18-04 Alweer de vierde wekelijkse livevlog met beelden van wat er afgelopen week is gebeurd op de Rotterdamsche Manège. Dank weer aan alle inzenders van de filmpjes en de groetjes van de familie Koebrugge!

17-04 De paarden en pony’s missen de leden en alle gezelligheid in de lessen en activiteiten enorm maar kunnen gelukkig wel genieten van het mooie weer. En omdat er nu vrijwel geen bezoekers in het Kralingse Bos zijn, is het zelfs mogelijk om een wandelingetje door de Kralingse Plas te maken.

16-04 Terwijl wij ons binnen de vereniging het hoofd buigen over hoe we de anderhalvemeter -of nog beter paardlengte- maatschappij moeten vormgeven binnen de Rotterdamsche Manège hoeven de paarden zich daar in het geheel niet druk over te maken. Zij hebben het heel gezellig met elkaar.

15-04 De 32ste dag van de lock down van de manege. Vandaag wat beelden van wat er nog meer op de Rotterdamsche Manège gebeurt tijdens deze Coronacrisis. De trailers staan helaas werkeloos aan de kant. De natuur op ons terrein krijgt prachtige lentekleuren. Jeffrey en Barbara doen een tractor ‘pas de deux’. En de stalpoes? Die geniet van het zonnetje!

14-04 Het ‘gewone leven’ tijdens de shut down van onze manege gaat weer verder. De pony’s en paarden krijgen hun dagelijkse beweging en verzorging. Lance ging even op visite. Een aantal paarden en pony’s had nog even tijd om op de foto te gaan. Een beetje ijdel zijn ze wel! Hugo vindt zelf dat ie de allermooiste is … wat vind jij?

13-04 Tweede Paasdag op de Rotterdamsche Manège. In het Kralingse Bos wordt streng gehandhaafd om te zorgen dat Rotterdammers niet massaal het bos opzoeken. Tegelijkertijd is het volop lente, alhoewel de temperatuur vandaag beduidend lager is dan de afgelopen dagen. Chico lijkt toch op zoek te zijn naar paaseitjes…

12-04 De paarden en pony’s krijgen niet alleen verzorging en beweging van de vrijwilligers en instructeurs… er wordt ook flink geknuffeld. Santana is soms ondeugend bij het rijden maar op stal de allerliefste. En Eber krijgt er niet genoeg van. Rio poseert schoon gewassen en gepoetst maar is even later weer een smeerpoets. Robbie snapt selfies maken nog niet zo goed… hij bleef maar aan de camera snuffelen.

11-04 Met deze vrolijke beelden van de paarden en pony’s wensen wij je fijne paasdagen!

10-04 De manegepaarden wennen aan hun nieuwe vaste berijders en genieten van de aandacht. Sam begint zelfs zoveel vertrouwen te krijgen in Claire dat hij zich zelfs niet meer omdraait als ze de stal binnen komt. Corrie geniet van het poetsen in de zon. Ze moet even een weekje stappen maar dat doet Andrea heel graag met haar. Drummer laat bij Inge zelfs zijn hoofd zakken om zijn hoofdstel om te doen. En Dallas….. die geniet lekker van het zonnetje!

09-04 Kijk eens hoe mooi schoon de dressuurbaan wordt! Verder leuke selfies en updates van de vrijwilligers die onze manegepony’s verzorgen/berijden: Lord staat tijdens het rijden soms opeens stil maar wordt elke dag een beetje braver. (Herken jij wie er met Lord op de foto staat? ) Dante kreeg Dallas niet meer weg bij de sappige grassprietjes. Magic doet met Sarah af en toe een wedstrijdje om z’n energie kwijt te raken.

08-04 De vrijwilligers vertellen over de voorkeuren van onze manegepaarden. Atiësto vindt het heerlijk om te douchen na het rijden en drinkt graag uit de waterslang. Zorro wordt na het rijden elke dag weer mooi wit op stal gezet….. alleen hij maakt zichzelf ook elke dag weer zwart. Bugatti is gek op snoepjes, alleen pepermuntjes spuugt hij meteen weer uit. Queeny doet ’s middags graag een middagdutje.

07-04 Onze Minister President vraagt ons tijdens de persconferentie om vooral vol te houden. Dat gaan we doen! Het werk op stal gaat gewoon door. De paarden en pony’s zijn in goede conditie, er wordt heel goed voor hen gezorgd.
En om het goed te maken… gisteren hadden we per abuis een foto van Lucky Boy geplaatst in plaats van Nibit… hierbij maken we deze domme fout weer goed! Alsnog de groeten van Nibit!

06-04 Met de hartelijke groeten van Lance, Melbourne en Nibit!

05-04 Vanwege het mooie weer was het Kralingse Bos afgesloten en er werd streng gehandhaafd. We gaan inmiddels de vierde week in dat de manege gesloten is. Alle paarden en pony’s maken het nog steeds goed. De manegepaarden kregen gisteren een lekkere douche na het rijden. Kijk, Zorro heeft weer mooie witte benen.

04-04 Tijd voor actie! Ook de afgelopen week zijn er weer leuke filmpjes gemaakt van de paarden en de pony’s. In dit filmpje een compilatie van de leukste momenten.

03-04 Het was gisteren weer een prachtige lentedag en er komen er nog een paar aan. De paarden genieten in het zonnetje in de paddocks. Let op pensionpaardeigenaren… ook in het bos 1,5m afstand!

02-04 Een ‘normale’ dag in deze abnormale tijd. Alle manegepaarden en -pony’s brengen flink wat tijd door in de groepspaddock en krijgen daarnaast nog aandacht en beweging. Corrie poseert na haar uitgebreide poets- en longeerbeurt graag even voor de camera!

01-04 De 1,5m lange stok van de penningmeester (zie 25-03) en de pijlen op stal helpen goed om ons aan de regels voor social distance te herinneren maar voor paardenmensen is deze regel misschien makkelijker te onthouden: hou tenminste 1 paard- of 2 ponylengtes afstand!

31-03 Coronacrisis of niet, het werk op stal gaat gewoon door!

En mogen wij mensen tot 28 april nog niet naar de kapper….voor de paarden en pony’s geldt dat niet. Onze manegepony Sonja heeft gisteren een beauty behandeling gehad, ze is gewassen en getoiletteerd. Manegepaard Vick is topfit, in de longeerring liet ze een geweldige uitgestrekte draf zien en ze poseerde graag voor de foto’s.

30-03 Maandag, de derde week na invoering van de caronamaatregelen, deze nieuwe tijdelijke situatie voelt al bijna als normaal .

De paarden zijn inmiddels ook gewend aan het nieuwe ritme. Keken ze in de eerste week verstoord op, met een blik van: “Wat kom jij doen om half drie ’s middags ? Ik sta nog na te genieten van een ochtend in de zonnige paddock.” Nu staan ze op de uitkijk. En niet omdat ze meteen iets lekkers krijgen, dat krijgen ze pas na het werk.

29-03 De manege is al twee weken gesloten. In die periode hebben we een aantal filmpjes gemaakt die je in deze compilatie een idee geven hoe het met de paarden en pony’s gaat.

28-03 Niet alleen de paarden en pony’s worden goed verzorgd, ook het terrein. De beplanting heeft weer aandacht van Henriette gekregen en we hebben dankzij Gerard een prachtige toegang tot de paddock gekregen. En op speciaal verzoek een mooie foto van Lord!

27-03 Een eenzame ruiter in de Rotterdampiste. Met een handjevol vrijwilligers, medewerkers en pensionpaardeigenaren de mest van bijna 100 paarden en pony’s opruimen…. We houden vol!

26-03 Opnieuw een mooie zonnige dag dus genieten voor de paarden en pony’s in de paddock. En er was ook nog een lekker appeltje of een wortel voor allemaal!

25-03 Onze penningmeester is van de cijfers, hij controleert dus precies of iedereen die op stal is zich wel aan de 1,5m afstand houdt! Met alle paarden en pony’s gaat het goed, een extra poetsbeurt, wat langer in de paddock en lekker even de benen strekken met een van de vrijwilligers…. ze vermaken zich uitstekend!

24-03 Voor de dieren was het een beetje een ‘Lazy Monday’ … lekker uitslapen, in het zonnetje genieten. Maar er werd ook weer gereden door vrijwilligers, pensionpaardeigenaren en bijrijders om alle paarden in topconditie te houden. En denk eraan… ook als je op stal bent: Social Distance please!

23-03 De manege is nu inmiddels een week gesloten. Medewerkers en een aantal vrijwilligers zorgen dat het de manegepaarden en -pony’s nergens aan ontbreekt. De manegepoes vindt het wel een beetje stil op stal.

Om duidelijk te maken hoeveel 1,5 meter is, is dit op een aantal plaatsen op de vloer gekalkt. Zo helpen we elkaar op de afstand te letten. Erg belangrijk!

22-03 Zondag was weer een zonnige dag. De manegepaarden en -pony’s mogen alleen in de binnenrijbaan gereden worden. Het poetsen gebeurt dan ook veel buiten in de zon en na het rijden wordt er flink gegraasd.
Hugo wordt dagelijks gewassen, zijn vacht knapt zienderogen op. Ook Zorro heeft een goede wasbeurt gehad en is weer een stuk witter.

21-03 Het is weekend dus de manegepaarden en pony’s maar ook de pensionpaarden genoten van extra aandacht en van het heerlijke lentezonnetje. Mensen moeten nu tenminste 1,5m afstand houden tot elkaar, gelukkig geldt dat niet voor paarden.

20-03-2020 De pony’s hebben lekker lang in de paddock gestaan en zijn ook bereden door onze vrijwilligers. Op stal gaat het werk gewoon door. Er gelden wel strenge regels!

19-03-2020 De vrijwilligers die voor de manegepaarden en -pony’s zorgen geven hen een royal treatment. Een lekkere poetsbeurt, een wandelingetje over het terrein. De dieren genieten ervan. De hoefsmid zorgt dat alle paardenvoeten weer keurig bekapt en beslagen zijn.

18-03-2020 Het is wel stil is op stal, maar het gaat goed met de dieren. Zeker met het mooie weer aan het begin van de week, hebben ze extra lang in het zonnetje gestaan! En we blijven ons best doen om ervoor te zorgen dat de paarden en pony’s straks na deze periode, weer fris en gezond aan het werk kunnen.

17-03-2020 Hoewel de manege sinds zondagavond gesloten is in verband met de corona-uitbraak, gaat de verzorging van de paarden natuurlijk gewoon door! Onze manege-paarden en pony’s hebben nu de hele dag de beschikking over de grote paddock. Daarnaast is er met een beperkte groep vrijwilligers een programma opgezet zodat de paarden in beweging blijven. En ons stalpersoneel doet zoals altijd fantastisch werk! Dit is een impressie van de het leven op de manege in tijden van Corona.