Als FNRS aangesloten manege zijn wij verplicht om het Veiligheidscertificaat te hebben en dit uiteraard te behouden. Daarom leggen we graag uit wat en waarom van de belangrijkste regels rondom veiligheid.

Cap & Kleding

Gelukkig is het de normaalste zaak van de wereld om een cap op te doen en goede rijkleding aan te hebben als we op een paard stappen of plaatsnemen in een rijtuig. Maar we willen toch nog graag even stilstaan bij de eisen die horen bij het Veiligheidscertificaat.

  • Alle ruiters, menners (en hun passagiers) zijn altijd verplicht een veiligheidscap te dragen
  • Let goed op dat de cap voorzien is van een CE markering. Caps van voor 2019 moeten voldoen aan richtlijn 89/686/EEG, caps vanaf 2019 aan de Verordening 2016/425. Altijd even goed uitkijken dus voor je een cap koopt of overneemt.
  • Advies is om een cap niet ouder dan 2 jaar te dragen.
  • Ruiters dragen rijlaarzen of stevige schoenen met gladde doorlopende zool met hak en gladde bovenkant in combinatie met chaps.
  • Ruiters dragen geen grote, uitstekende en/of loshangende sieraden of losse kleding.
  • Draag nooit slippers of open schoenen op stal! Ook al is je paard of pony nog zo braaf, een paardenhoef (helemaal met ijzers) op je blote teen of voet is nooit een goed idee.

Erg belangrijk om te weten is dat op een manege met het Veiligheidscertificaat het rijden met een cap verplicht is, en als dit niet gebeurt het Veiligheidscertificaat per direct worden ingetrokken. Ook zullen veel verzekeringsmaatschappijen niet uit keren als er blijkt dat bij een ongeval geen cap is gedragen.