De manege heeft het onderwerp veiligheid hoog in het vaandel staan. Iedereen weet dat paardrijden risico’s met zich meebrengt, en met zijn allen moeten we proberen deze risico’s zo klein mogelijk te maken.

Wij zijn in het bezit van het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport en dat betekent dat we aan alle veiligheidseisen voldoen die daaraan worden gesteld. Mede gezien de recente gebeurtenissen in het noorden van dit land, waarbij een negenjarige amazone om het leven kwam, zijn wij nog harder gaan nadenken hoe we de manege nog veiliger kunnen maken.

De eerste stap die daar nu in gezet is, is het aanschaffen van veiligheidsbeugels voor de manege paarden en pony’s, wat mede mogelijk gemaakt is door de opbrengst van de taartenbakwedstrijd en een bijdrage van de BMC. Dank daarvoor.

Inmiddels zijn alle zadels voorzien van deze veiligheidsbeugels, die het risico verlagen dat je met je voet in de beugel blijft hangen als je eraf valt. Bijkomend voordeel van deze beugels is, dat het beter is voor je gewrichten doordat ze meeveren met de beweging. Het bestuur adviseert ook alle pensionpaarden eigenaren om veiligheidsbeugels aan te schaffen.

Het bestuur heeft besloten dat het buitenrijden ook veiliger moet en daarom willen we vanaf 1 oktober a.s. de eis gaan stellen dat een ieder die zonder instructeur met een manegepaard of -pony het terrein verlaat voor een buitenrit, tenminste in het bezit moet zijn van een ruiterbewijs van de KNHS.

Dit laat overigens onverlet dat de instructeurs nog steeds degene zijn die het laatste woord hebben of de betreffende combinatie wel capabel genoeg is om zelfstandig naar buiten te gaan.

Medio september zal Herman Renker starten met een cursus waarbij het ruiterbewijs gehaald kan worden. Deze cursus is ook voor kinderen toegankelijk. De advies leeftijd is 12 jaar of ouder. De inschrijflijst hangt al op het bord.

De cursus bestaat tegenwoordig uit drie certificaten; certificaat buitenrijden 1, certificaat buitenrijden 2 en het ruiterbewijs zelf. Onderdeel hiervan zijn eveneens een theorie-examen en een praktijkexamen waarbij er getoetst wordt hoe men omgaat met het paard, hoe men rijdt in de baan, springt, een obstakelparcours aflegt én hoe men buitenrijdt en verantwoord deelneemt aan het verkeer. Onderdeel van de cursus zal dan ook een obstakeltraining zijn onder leiding van Wout Winkelhuizen.

Bijkomend voordeel van het ruiterbewijs is, dat iedereen die rijdt met een ruiterbewijs automatisch een ongevallenverzekering heeft, waardoor een deel van de schade van de ruiter bij letsel, blijvende invaliditeit of overlijden, wordt vergoed, ongeacht de vraag wie er aansprakelijk is. Deze verzekering is ook verbonden aan het ruiterpaspoort, maar deze geldt voor ruiterpaspoorthouders alleen als zij in de les rijden of onder begeleiding van een instructeur buiten rijden. Voor ruiterbewijshouders geldt de verzekering ook als je zonder instructeur buiten rijdt.

Zoals u wellicht weet is de eigenaar van een paard altijd aansprakelijk voor de schade die het paard aanbrengt, dat valt niet uit te sluiten, maar op deze manier wordt het bedrag van de schade waarvoor de manege aansprakelijk is, in ieder geval beperkt.

Nu het buitenseizoen juist nu begint, heeft het bestuur besloten dat er een overgangsregeling moet komen, zodat iedereen de tijd heeft om het ruiterbewijs te halen, en nu toch naar buiten kan. Wij vragen dan ook van u, dat als u zonder instructeur naar buiten wilt (en mag) met een manegepaard, er in ieder geval voor zorgt dat u een ongevallenverzekering heeft afgesloten en dit aantoont.

Mocht u nog meer suggesties hebben voor de verbetering van de veiligheid tijdens het rijden of op en rondom de manege, dan houdt het bestuur zich aanbevolen voor suggesties. De checklist van de Stichting Veilige Paardensport zal regelmatig nagegaan worden en eventuele aanbevelingen die volgen uit het onderzoek wat de Stichting Veilige Paardensport samen met de FNRS is gestart, ook naar aanleiding van het noodlottige ongeval, zullen op de voet gevolgd worden.