De Werken als een Paard Vakantieschool is vandaag voor het achtste jaar van start gegaan. Voor het eerst bestaat de Vakantieschool uit drie onderdelen. Naast deelname aan het programma op het terrein van de Rotterdamsche Manège deze hele week, bezoekt een groep kinderen van Werken als een Paard volgende week Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ voor een spetterende vakantiedag. Later in de zomervakantie staat er nog een Werken als een Paard excursie naar Nationaal Park de Hoge Veluwe op het programma.

Werken als een Paard Vakantieschool
Deze week komt er elke dag een nieuwe groep kinderen naar het CHIO Rotterdam gebouw voor leuke theorie

lessen over paarden en paardensport. Ook is er aandacht voor het sporten met een beperking en het aangaan van persoonlijke uitdagingen. Tijdens de lunchpauze worden er pannenkoeken gebakken en in de middag volgt een avontuurlijk programma bij de Rotterdamsche Manège: zelf springen van een mini-hindernis parcours, paarden poetsen, paardentaarten maken en natuurlijk paardrijden.

Op dinsdag is er een pilot met IJsvlinder. In de interactieve audio installatie ‘IJsvlinder’ maken kinderen een reis door een cocon, waarin een wereld van aandacht, zacht zijn en voelen is ontworpen. Elke reis is een speelse, individuele transformatie. Van de buitenwereld naar de binnenwereld, om elkaar vervolgens, als ontpopte vlinders, weer te vinden. Peerke Malschaert, theatermaker, heeft IJsvlinder gemaakt met het idee om een installatie voor kinderen te ontwerpen waarin, anders dan we in onze wereld gewend zijn, kwetsbaarheid en de grillige binnenwereld helemaal omarmd mag worden om zo een bron van levenskracht te zijn.

Er staat weer een flinke groep vrijwilligers klaar om alle kinderen te verwelkomen. Dit jaar komen er basisschoolleerlingen uit het (speciaal) onderwijs en kinderen die in crisisopvang zitten of ambulante jeugdzorg krijgen.

Werken als een Paard De Maas
Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ verzorgt dit jaar samen met Werken als een Paard onder deskundige begeleiding een geweldige watersportmiddag voor kinderen die met jeugdzorg te maken hebben. De kinderen gaan onder begeleiding allerlei (water)sportactiviteiten doen. De kinderen die een zwemdiploma hebben mogen ook echt het water op, maar ook voor de kinderen zonder diploma is er genoeg te beleven. De dag wordt afgesloten met een gezellige BBQ.

Coach Thomas Notermans van Koninklijke Roei- en zeilvereniging ‘De Maas’ kijkt uit naar het bezoek van de kinderen: “Dit is zo’n mooi initiatief. Wij doen binnen onze vereniging al veel aan sport voor de jeugd. Ook deze kinderen verdienen het om lekker te sporten. We hebben een circuittraining voor hen op het vlot, ze mogen roeien op onze roeimachines en de kinderen die oud genoeg zijn en over een zwemdiploma beschikken mogen ook een stukje op het water roeien. Wij hebben er zin in!”

Werken als een Paard, Hoge Veluwe
De fijne samenwerking met Nationaal Park de Hoge Veluwe wordt ook dit jaar voortgezet. Voor het vierde jaar gaat een groep kinderen uit de crisisopvang en vanuit de jeugdzorg met de bus naar de Hoge Veluwe. Deze dag zit bomvol met buitenactiviteiten. Er is een speurtocht met de fiets door het bos, waarbij ze van alles leren over de natuur en de dieren die daar leven. Na een lunch op de picknickweide gaan ze met de boswachter op pad om waterbeestjes te zoeken. De dag wordt afgesloten met ravotten in de buitenspeeltuin, waarna de bus weer vertrekt naar Rotterdam. Veel zullen de kinderen niet mee krijgen van de terugreis; de ervaring leert dat de meesten moe van alle activiteiten in slaap vallen.

Fred Rozendaal, initiatiefnemer van Werken als een Paard, is blij dat de Vakantieschool dit jaar door kan gaan. “Omdat er het afgelopen jaar veel activiteiten voor kinderen uit onze doelgroep zijn weggevallen, proberen wij met behulp van onze donateurs en vrijwilligers wat extra’s voor ze te doen. Het is geweldig dat we nu ook Koninklijke Roei- en zeilvereniging ‘De Maas’ tijdens de Vakantieschool aan onze zijde hebben en dat ze een excursie aanbieden voor de kinderen die in crisisopvang zitten. Met name voor deze kinderen willen we graag wat meer betekenen in de vakanties. De hulporganisaties waar we mee werken doen fantastisch werk voor de kinderen maar hebben niet altijd de mogelijkheid om in de vakanties iets leuks te organiseren. Fijn dat wij daar ons steentje aan kunnen bijdragen.”

Gezamenlijk initiatief
Werken als een Paard is een initiatief van Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam. Het programma van de vakantieschool wordt gerealiseerd samen met de partners van de Stichting Hippische Alliantie Rotterdam de Rotterdamsche ManègeRijvereniging De Hazelaar en het CHIO Rotterdam en in nauwe samenwerking met de Gemeente RotterdamHorses&Co,  Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ Stichting Nationaal Park de Hoge Veluwe en met de inzet van vele betrokken vrijwilligers.