Home > Paardensport in Rotterdam > Veiligheid

Veiligheid

TTC, FNRS 4* en SVP certificaat

TTC, FNRS 4* en SVP certificaat

Op de Rotterdamsche Manège staat de veiligheid voorop; niet alleen in de lessen, maar ook op stal en het terrein. Als 5-sterren FNRS-manege zijn we in het bezit van het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport.

In de lessen is het dragen van beschermende kleding en een goedgekeurde cap verplicht. Tijdens de (eventing)springlessen is het dragen van een bodyprotector verplicht.

Veilig paardrijden

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. In de basiscursus leert u hoe met het dier om te  gaan waardoor u de kans op ongelukken kunt beperken. Ook in de lessen leert u, naast gewoon paardrijden, hoe met uw paard om te gaan.

Gezondheidsklachten kenbaar maken

Informeer onze instructeurs over eventuele gezondheidsklachten. Als ze op de hoogte zijn kunnen ze in geval van nood adequaat handelen.

Regels

Op iedere manege gelden regels. Onze algemene regels, de regels voor de rijbaan en de regels voor het buiten rijden vindt u op deze website, op de diverse posters en in de map die in de Sociëteit ter inzage ligt.

Veiligheidstips

Paardrijden is een geweldige sport. In ons land rijden momenteel meer dan een half miljoen mensen paard. Gezond verstand en verantwoordelijkheid zijn belangrijk om de veiligheid te waarborgen. Tijdens de eerste lessen wordt ook ingegaan op de veiligheidsaspecten van het paardrijden.Daarnaast helpen de  tips op deze website hopelijk ongevallen te voorkomen zodat u onbekommerd kunt genieten van de paardensport!

Veiligheidshelm

Op de Rotterdamsche Manège is het verplicht te paard een goedgekeurde veiligheidscap te dragen. Deze biedt veel bescherming bij een onverhoopte val. Immers, een paard is en blijft een vluchtdier. Voor de eerste lessen kan de cap door de manege ter beschikking worden gesteld. Draag daarom altijd een veiligheidshelm met de CE-markering en het EN 1384-teken. Deze helm heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van veiligheidssluiting.

Rijkleding

Ook bij kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. De kleding moet armen en benen bedekken, en voldoende bewegingsvrijheid bieden.

Kleding mag niet loshangen. Jassen, bodywarmers en dergelijke moeten dus tijdens de les dicht zijn. Goede laarzen voorkomen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten.

Kies laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of Jodhpur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm.

Het dragen van ringen, grote oorbellen en rinkelende armbanden is niet toegestaan te paard of bij het poetsen. Lang haar moet tijdens het poetsen en opzadelen en tijdens het paardrijden vastgebonden zijn in een staart of knotje.