Wedstrijden op de Rotterdamsche Manège


Het hele jaar door worden op de Jockey Club dressuur- en springwedstrijden georganiseerd. Deze zijn zowel paarden- als ponycombinaties, onderling of voor de echte promotiepunten.  Deze wedstrijden vormen een unieke mogelijkheid voor basissporters om op het officiële CHIO-terrein te rijden. Alle wedstrijden zijn opgenomen in de agenda. Inschrijvingen worden aangekondigd in de digitale nieuwsbrief en de inschrijflijst hangt op stal.

FNRS-wedstrijden

Speciaal voor de jeugdleden wordt jaarlijks een groot aantal wedstrijden georganiseerd door Jeugdruiterclub Equitatus. Kijk voor informatie hierover het Equitatus-gedeelte van deze website.

KNHS

Maandelijks worden officiële KNHS-dressuurwedstrijden georganiseerd, waarbij voor promotiepunten gereden kan worden. Deze wedstrijden zijn ook opengesteld voor ruiters/amazones van andere verenigingen. Van oktober tot en met maart worden de wedstrijden binnen verreden: men rijdt dan los in de binnenbaan, en de proeven worden in de bosmanege verreden. In de overige maanden vinden de dressuurwedstrijden buiten plaats. De wedstrijden zijn opengesteld voor ruiters/amazones met paarden/pony’s van B- tot en met ZZ-licht niveau. Voor het deelnemen aan KNHS-dressuurwedstrijden heb je een startpas nodig. Deze kun je aanvragen met behulp van je debiteurennummer bij de KNHS (bekend bij de administratie van de Rotterdamsche Manege) en het diernummer van je paard/pony. Je doet dit via Mijn KNHS .

Op de website van de KNHS kun je algemene informatie vinden over het deelnemen aan KNHS-wedstrijden. Hier kun je bijvoorbeeld het algemeen wedstrijdreglement  en  het dressuurwedstrijdreglement vinden, maar bijvoorbeeld ook welke proeven je in welke maand moet rijden. Dit laatste staat overigens ook in je papieren proevenboekje.

Voor wedstrijden op de Rotterdamsche Manege schrijf je je in via www.startlijsten.nl. Er is hiervoor een handleiding digitaal inschrijven ontwikkeld  Als je onverhoopt toch niet meer kunt meedoen nadat je je hebt ingeschreven staat hier beschreven tot wanneer je je kosteloos kunt afmelden.

De dressuurwedstrijden op de Rotterdamsche Manege worden georganiseerd door de dressuurcommissie. Vragen of opmerkingen over de (organisatie van de) wedstrijden kun je sturen aan dressuur@jockeyclub.nl. Voor welke wedstrijd hebben we vrijwilligers nodig om te ringmeesteren, protocollen te schrijven bij de jury, mee te helpen op het secretariaat, en om de dressuurbanen op te bouwen. Wil je meehelpen? Stuur dan ook een mail naar dressuur@jockeyclub.nl.

Elk voorjaar en najaar wordt een grote KNHS-springwedstrijd georganiseerd op het CHIO-veld voor combinaties van B- tot ZZ-niveau, zowel voor pony’s als paarden..

Onderlinge wedstrijden

De BMC organiseert regelmatig een onderlinge dressuurwedstrijd voor leden die wat (proef)gerichter willen rijden. Drie keer per jaar vinden er onderlinge springwedstrijden plaats, meestal met voor alle deelnemers een oefenparcours en een wedstrijdparcours. Ook worden prix-caprilli-wedstrijden gehouden.

Daarnaast kent de Jockey Club een aantal traditionele wedstrijden waarvoor alle leden zich in kunnen schrijven. Een opsomming:

Clubcarrouselwedstrijden

clubcarrouselSinds 1952 strijden de verschillende rijclubs onderling tijdens de clubcarrouselwedstrijden, gevolgd door een traditioneel Captain’s dinner met alle deelnemers. Inmiddels is de traditie uitgebreid met de Taartenwedstrijd, waarbij individueel wordt gestreden om vermelding op de zilveren taartschep van de Co-Club.

Trio-wedstrijden

In de zomer wordt tijdens de trio-wedstrijden in een team van drie personen om de “Van Schaardenburgbokaal”, de “Engelsmanpaarden” of de “Wim-en-Woltybeker”. De “Van Schaardenburgbokaal” wordt uitgereikt aan de familie die gedurende deze dag het beste gepresteerd heeft. De “Engelsmanpaarden” gaan naar het beste trio dat bestaat uit twee familieleden plus een “adoptielid”. Trio’s bestaande uit drie niet-familieleden kunnen strijden voor de “Wim-en-Woltybeker”.

Van ieder trio zal steeds een teamlid zijn of haar beste beentje voor zetten bij de dressuur, een teamlid verdedigt de eer bij het springen en een of teamlid neemt het behendigheidsonderdeel voor zijn rekening

Noordambeker

Sinds 1986 wordt jaarlijks om de Noordambeker gestreden. Je rijdt twee keer een proef op B/L niveau. De eerste proef op het paard waarmee u hebt ingeschreven, de tweede proef na loting op een van de andere deelnemende paarden. De onverwachte situaties die kunnen ontstaan door de loting voor de tweede proef maken de wedstrijd nog leuker. Om de wedstrijd spannend te maken is het de kunst een paard te kiezen waarvan de deelnemer de knoppen kent en de overige deelnemers geen idee hebben hoe er mee om te gaan. Bekijk wie de BMC Noordambeker gewonnen hebben

Fligetti beker

FligettibekerSamengestelde wedstrijd (dressuur, springen en cross) die in 1985 door mevrouw Hester Verbeek is ingesteld ter nagedachtenis aan haar paard Fligetti.

Prix Caprilli Winston Beker

De donkerbruine ruin Winston werd na jarenlange trouwe dienst als manègepaard tot zijn grote vreugde een pensionpaard. Winston was een alleskunner. Iedereen kon met hem een goede proef rijden. Springen idem dito, geen hindernis was hem te hoog. Maar het meest genoot hij van het jachtrijden in het weekend met eigenaar Lex Bultsma. In 1994 ging Winston na trouwe dienst hemelen. Om hem te eren is toen de Prix Caprilli, een dressuurproef met sprongetjes, naar genoemd. Vandaar de Prix Caprilli – Winston beker.

Beker aangeboden door de familie De Monchy

In 1953 bood de familie De Monchy een fraaie zilveren coupe aan als wisselprijs voor de jaarlijkse springwedstrijd voor de jeugd. De winnaars droegen allemaal bekende Rotterdamse namen: Marijke Trost in 1953, Birgitta Feith in 1954, Jan van Schaardenburg in 1955, Wim van Hoboken in 1956 en Valerie de Monchy/Souper in 1957, 1958 en 1959. Omdat zij de wisselprijs drie keer achter elkaar won, mocht Valerie de coupe houden. 

Van Schaardenburg beker

De mooie Van Schaardenburg beker werd in 1966 door de familie Van Schaardenburg aangeboden voor het beste resultaat bij de jaarlijkse dressuurwedstrijd voor senioren. Ton Verbiest won deze in 1966 met het manegepaard Amanda. Ellen van der Giessen-Veder won de beker in 1966, 1968 en 1969 wat betekende dat zij de beker definitief won.