Home > Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manege > Clubs > DO-club

DO-club

In 1947 is de Donderdagavondclub heropgericht. Er was nog geen club actief op de donderdagavond na de oorlog en er werd gezocht naar deelnemers voor de clubcarrousel wedstrijd, wat de aanleiding was voor de heroprichting van de club. Sinds het begin heeft de donderdagavondclub, vanaf de jaren ’80 omgedoopt tot de DO-club, haar naam in ere gehouden en reed zij traditiegetrouw één van de moeilijkste manoeuvres met de carrouselwedstrijden. Niet zonder succes; de DO-club heeft vele jaren de eerste plaats weten te behalen!

De DO-club bestaat uit ongeveer 40 leden van wie er zo’n 25 actief rijden. De leeftijd van de meeste leden ligt tussen de 30 en 40 jaar. Ongeveer de helft van de leden rijdt op eigen paarden en de rest rijdt op manegepaarden.

Elke week krijgen de leden op donderdagavond van 21.00 tot 22.00 uur les van Monique Dijkshoorn, waarbij de nadruk op dressuur ligt. Waar vroeger de zijwaartse gangen tijdens de lessen om je oren vlogen, wordt er tegenwoordig iets minder hoogdravend gedaan. Wel wordt er nog steeds met veel enthousiasme dressuurmatig gereden en wordt een deel van de les besteed aan het leren en verbeteren van een element uit de dressuur. De lessen zijn zo ingericht, dat zowel de wat minder gevorderde als de vergevorderde ruiters zich kunnen uitleven op de oefeningen. Eén keer per maand wordt tijdens de les gesprongen.

Tijdens de les wordt serieus gereden, maar daarna wordt aan de bar onder het genot van een drankje de ontspanning gezocht en worden de paarden, de les en de rest van de week doorgenomen. Niet zelden zijn het de DO-cluppers die als laatste de manege ‘s avonds verlaten.

Naast de lessen zijn er ook diverse andere, veelal jaarlijks terugkerende activiteiten. De DO-club heeft niet alleen haar naam hoog te houden in dressuur, ook wordt jaarlijks tijdens het beruchte Huzarensalade-springtoernooi tegen de Huzaren gestreden om de eerste plaats.  Met Pinksteren neemt de DO-club eigen- en manegepaarden mee naar een mooi natuurgebied in Nederland om daar lekker ontspannen te rijden en uiteraard ook te genieten van de lokale culinaire hoogstandjes. Naar voorbeeld van de BMC commissie organiseert de DO-club ook een clinic voor de leden. Verder vindt traditiegetrouw het kerstdiner op de derde donderdag van maart plaats en wordt na aankomst van de Beaujolais Primeur in Nederland de DO-jolais avond georganiseerd. Die avond wordt de les opengesteld voor vrienden, familie en andere geïnteresseerden om kennis te maken met de manege en de DO-club en wordt daarna met elkaar getoast op de nieuwe Beaujolais.

Kortom: de DO-club is een informele, gezellige club, met enthousiaste ruiters, die naast het paardrijden ook houden van het goede leven.

Lijkt het je leuk om een keertje kennis te komen maken met de DoClub? Aarzel niet om even contact op te nemen met Tosca Holtland om een keertje mee te komen rijden en borrelen op donderdagavond! (toscaholtland@gmail.com of 06-33918475).