Menclub

De Menclub – sinds 1980 onderdeel van de Rotterdamsche Manège!

Historie
De geschiedenis van de Menclub gaat terug naar eind vorige eeuw. In 1979 werd de eerste mencursus gegeven – het tuig, het rijtuig en zelfs een betuigd paard, alles werd geleend. Deze cursus werd enthousiast ontvangen en zo werd de Menclub opgericht op 22 juli 1980. Initiatiefnemer en eerste commandant was Jaap de Bas. Sindsdien zijn diverse rijtuigen en tuigen aangeschaft, deels in eigendom van individuele leden, deels gezamenlijk, deels eigendom van de Menclub. Er werd gereden met enkelspan, tweespan en vierspan, zowel met paarden als met pony’s.

In de loop der jaren zijn er altijd veel activiteiten geweest. Vele leden hebben via verschillende men-instructeurs hun koetsiersbewijs (nu: menbewijs) behaald. Daarnaast worden er geregeld tochten gereden, zowel in de omgeving van de manege als op andere locaties in Nederland. Met bijbehorende gezelligheid! Ook heeft de Menclub aan diverse jubilea, huwelijken van leden van de vereniging en andere feestelijkheden zijn medewerking verleend. Nog steeds beschikt de Menclub over een mooie zwarte coupé voor een tweespan. Niets is mooier dan trouwen in een rijtuig!

Over de mensport
Binnen het mennen zijn er veel verschillende disciplines, net als bij het rijden onder het zadel. Naast de drie sport-disciplines dressuur, vaardigheid en marathon zijn onder andere het tuigen, traditioneel gerij, quadrille (de evenknie van carrousel) en bijvoorbeeld boomslepen, andersoortige geliefde vormen van de mensport.

De Menclub heeft een traditie in het traditioneel gerij: met een antiek of historisch rijtuig met bijpassende paarden, koetsier en passagiers passend gekleed meedoen aan een tocht met een presentatie van de aanspanningen.

De mensport heeft zich de afgelopen decennia vooral ontwikkeld in de sport-disciplines. Door de succesvolle Nederlandse vierspanrijders is de marathon bij een groot publiek bekend geworden: op hoge snelheid met veel behendigheid door hindernissen sturen, waarbij de tijd en de strafpunten voor de ‘gevallen balletjes’ de uitslag bepalen. Tijdens het buitenseizoen heeft de marathon ook ‘wegtraces’ die zo precies mogelijk op de voorgeschreven snelheid moeten worden gereden.

De discipline vaardigheid is in de loop der tijd meer op de marathon gaan lijken: ook hier wordt met veel snelheid gereden en bepalen de tijd en de gevallen balletjes de uitslag. De vaardigheid heeft de toegepaste dressuur als oorsprong: via de met pionnen uitgezette poortjes rij je de bekende figuren als een gebroken lijn, grote en kleine volte, halve volte, links- of rechtsomkeert, afwenden etc.

De mini-marathon is vervolgens een toegankelijke, leuke combinatie van vaardigheid-poortjes met een aantal marathon-hindernissen.

De dressuur is de basis van alles – ook in het mennen geldt dat. Als de dressuurmatige basis niet in orde is, kan je de andere disciplines niet goed rijden en komt het paardenwelzijn in het geding. Het paard als ‘happy athlete’ staat centraal, zodat het paard ontspannen, voorwaarts, in balans en met een fijne aanleuning met plezier de verschillende disciplines kan rijden.

Activiteiten
Deze 45-jarige club met zijn oude tradities is nog steeds vitaal en actief. Daarbij gaat de Menclub mee met de tijdgeest. Dressuur, vaardigheid en (mini-) marathon zijn de disciplines waar de leden op trainen. Het traditioneel gerij komt ook nog aan bod, bijvoorbeeld bij het meedoen met het traditionele ringsteken op de avond van Koningsdag in Alblasserdam.

De Commandant van de Menclub Willemijn Ritsema van Eck heeft najaar 2024 het initiatief genomen de menlessen nieuw leven in te blazen. Sindsdien geeft Viviën Kribbe, van Kribbe Mensport, elke zaterdagmiddag menles aan een groep enthousiaste menners (per tweetal; een op de bok en de groom erachter).

De les richt zich (vergelijkbaar met de springles van Jeroen Heijmans) op privé paarden gestald op de Rotterdamsche Manège. Menclub-leden met een eigen paard bieden waar het kan de mogelijkheid aan de andere Menclub-leden zonder eigen paard, om mee te rijden en zo ook te kunnen deelnemen aan de les.

We lessen op zaterdagmiddag vanaf 14u in de rijbaan in het Kralingse Bos achter de manege. Kom gerust een keer kijken als u het leuk vindt!