Vrijdagavondrijclub

De Vrijdagavondrijclub (afgekort: VC) is ontstaan in 1883 en is daarmee de oudste rijclub van de Rotterdamsche Manège.

Alleen heren kunnen lid worden wat wordt benadrukt door de schemerlamp bij de open haard waarop de tekst “Daar komt geen vrouw ooit aan te pas” is afgedrukt. De VC voelt een sterke verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de Manège. Haar leden zijn vaak te vinden in bestuurlijke functies. Ook het CHIO wordt gesteund en er wordt namens de VC-leden “De beker van het Westen” uitgereikt.

De VC rijdt op vrijdagavond van 18.30 tot 19.30 uur, ‘s-winters binnen, ’s-zomers buiten. Men beoefent dan vele varianten van het paardrijden maar het rijden van carrouselfiguren is altijd een vast onderdeel van de les. Na het rijden wordt er door de rijdende en niet-rijdende leden geborreld bij de open haard en gedineerd in de grote zaal van de Jockey Club.

In het voorjaar en in het najaar gaat de VC een weekend naar buiten om op mooie locaties te rijden en te dineren. De VC neemt zo mogelijk deel aan de vele onderlinge evenementen van de Manège, in het bijzonder het Carrousel en de Clubwedstrijden.

De sfeer binnen de vrijdagavondclub is ontspannen en wordt gekleurd door de vele tradities die in de loop der eeuwen zijn ontstaan. Men wordt lid op uitnodiging en is daarna lid voor het leven. Legendarische “survivors” waren o.a. Lou van de Heijden (70 jaar lid) en Anton van Beek (62 jaar lid).

De Vrijdagavondclub staat open voor jonge en oudere heren met gevoel voor traditie en die bereid zijn actief deel te nemen aan de vrijdagavondrijclub en zich in te zetten voor de Rotterdamsche Manège.

De huidige Commandant is Casper Hoebeek.